Szwedzki stół i food bar najlepsze na „śledzika”

Kieszonki schabowe z sałatką serową (fot. ZM Pekpol)
Kieszonki schabowe z sałatką serową (fot. ZM Pekpol)

O powodzeniu imprezy ostatkowej decydują odpowiednio dobrana muzyka, smaczne jedzenie i ludzie. Jednak mało kto wie, że zgranie każdego z tych elementów zależy od formy podawania posiłków. Bo to, czy zabawa będzie na stojąco, czy „zasiadana” ma wielkie znaczenie. Wybór jednego z tych rozwiązań wpływa na aranżację przestrzeni, w której odbywa się przyjęcie oraz przebieg i komfort nawiązywania relacji z innymi gośćmi. Poznaj, jakie plusy i minusy mają szwedzki stół i bankiet i zorganizuj ostatki, jakich jeszcze nikt nie widział.

Dobrej zabawie najbardziej sprzyjają szwedzki stół i food bar, które są częścią imprez na stojąco, ale nie tylko. Świetnie sprawdzą się także podczas kameralnych przyjęć domowych na siedząco. Dominują na nich zakąski w rozmaitej formie i napoje. Są przede wszystkim wygodne dla uczestników, którzy bez skrępowania brakiem miejsca, mają swobodę wyboru potraw i soków, a także rozmów z każdym spośród gości. – Na taką zabawę powinno się przygotować szwedzki stół bądź snack bar z finger food – mówi Małgorzata Wódkiewicz. - Podane drobne przekąski w postaci małych kanapek i tartinek są zwykle skromniejsze od dań, ale za to atrakcyjniejsze dla oczu. Powodzeniem na pewno cieszyć się będą małe kanapeczki, pokrojone w paseczki warzywa i koreczki. Aby przygotować te ostatnie wystarczy na zmianę na wykałaczkę nadziać pokrojone w kostkę Kabanosy Dębowe ZM Pekpol, kulki melona lub zielone oliwki oraz ser żółty. Dzięki takim rozwiązaniom goście mogą obsłużyć się sami – dodaje Małgorzata Wódkiewicz.

Za wyższością imprez na stojąco nad „zasiadanymi” przemawia również fakt, że te drugie są zarezerwowane tylko dla formalnych, eleganckich uroczystości. A takie konwencje raczej nie sprawdzą się podczas wystrzałowych, finezyjnych zabaw karnawałowych. Należą do nich m.in. bankiet i uroczysty obiad, które mogą być co prawda tłem balu maskowego, ale są skupione tylko na jedzeniu. Podczas nich kilkudaniowy, rozpoczynający się od przystawki posiłek, jest podawany do stołu przez obsługę lub gospodarza. Naturalnie, goście mają kontakt jedynie z osobami siedzącymi bezpośrednio obok. Dlatego też, te formy przyjęć są mniej dynamiczne od tych na stojąco. Do tego ich organizacja związana jest z większymi nakładami. Przecież przyrządzenie posiłków i nakrycie stołów dla zaproszonych gości jest czasochłonne i nie należy do najtańszych. Zresztą mogą się udać tylko gdy mamy wystarczająco dużo miejsca, o wiele więcej niż wymaga tego szwedzki stół i food bar.

Organizując imprezę ostatkową, pamiętaj aby zapewnić gościom wystarczającą ilość miejsca do zabawy i tańca. Korzystając z powyższych wskazówek, z pewnością urządzisz zabawę, która na długo pozostanie w pamięci gości.

Ciekawą propozycją na zabawę ostatkową będą:

Kieszonki schabowe z sałatką serową

według przepisu szefa Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

Składniki

  • schab pieczony ZM Pekpol, ok. 300 g
  • ser żółty, 150 g
  • 1 łyżka groszku konserwowego
  • 1 papryka konserwowa
  • 2 ogórki konserwowe
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sałata do dekoracji

Wykonanie

Ser żółty i ogórki konserwowe zetrzeć na tarce na grubym oczku. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, a natkę pietruszki posiekać. Dodać groszek konserwowy, majonez, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Schab pieczony pokroić w grubsze plasterki i przeciąć na środku, tak by utworzyć swego rodzaju kieszonki. Kieszonki wypełniamy sałatką serową, następnie wykładamy na półmisek i dekorujemy sałatą.

Smacznego!

Obrazek użytkownika Pekpol
Informacje
Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Na pewno zastanawiałaś się wielokrotnie, co dokładnie znaczy „życie ekologiczne” lub „życie w zgodzie z naturą”. Co w dzisiejszych czasach tak naprawdę można zrobić, żeby nasze życie miało zbawienny wpływ na nasze środowisko?
Na pewno zastanawiałaś się wielokrotnie, co dokładnie znaczy...
piątek, Listopad 21, 2014 - 15:54
Jesienią i zimą twoje włosy są narażone na kruszenie się i łamanie bardziej niż kiedykolwiek. Noszenie czapki (zwłaszcza zrobionej ze sztucznych włókien), poranne szybkie suszenie gorącą suszarką i szok temperaturowy po wyjściu z domu, ogrzewane pomieszczenia, przeziębienia oraz infekcje, które osłabiają cały organizm – skórę głowy i cebulki włosów także – to największe zagrożenia dla włosów o tej porze roku. Aby zapobiec ich łamaniu się i przywrócić utracony blask, trzeba je odżywiać. (fot. depositphotos)
Jesienią i zimą twoje włosy są narażone na kruszenie się i ł...
piątek, Listopad 21, 2014 - 15:35
PRIMAMODA Resort – nowości na sezon jesień-zima 2014/15 (fot. mat. prasowe)
Kolekcja PRIMAMODA Resort w nietuzinkowy sposób łączy charak...
piątek, Listopad 21, 2014 - 14:35
Wraz z pierwszymi chłodami spodnie damskie wracają do łask – niejedna z nas na sezon jesienno-zimowy chowa większość sukienek i spódniczek do szafy, a zamiast nich sięga po spodnie. Sprawdź, jakie fasony spodni są najmodniejsze w sezonie jesień 2014! (fot. depositphotos)
Wraz z pierwszymi chłodami spodnie damskie wracają do łask –...
piątek, Listopad 21, 2014 - 12:08
(286)
(257)
(249)
(233)
(194)
(180)
(177)
(176)
(168)
(156)
(156)
(136)
(108)
(77)
(73)
(64)
(57)
(50)
(50)
(49)
(44)
(43)
(42)
(42)
(40)
(40)
(37)
(37)

   SwapMnie.pl - Ogólnopolski portal wymiany ubrań i dodatków.

Reklama