Chrupiące sałatki na karnawał. Zaskocz swoich gości!

Chrupiące sałatki na karnawał. Zaskocz swoich gości! (fot. mat. prasowe)
Chrupiące sałatki na karnawał. Zaskocz swoich gości! (fot. mat. prasowe)

Karnawał, to czas wspólnej, szalonej zabawy z najbliższymi i spotkań w gronie przyjaciół. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na karnawałowym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań mięsnych i pozwolą czuć się lekko podczas zabawy.

Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 2 czerwone cebule
  • 1 jabłko
  • 100 g słonecznika Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 250 g żurawiny Bakalland
  • 15 plasterków baleronu
  • 1/3 szklanki octu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki majonezu
  1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, baleron w paseczki.
  3. Dodajemy żurawinę, słonecznik, orzechy, pokrojone jabłko i ugotowany brokuł.
  4. Wszystko delikatnie mieszamy z sobą.
  5. Przygotowujemy sos: podgrzewamy ocet i rozpuszczamy w nim cukier, pozostawiamy do wystygnięcia, dodajemy majonez, mieszamy na gładką masę.
  6. Gotowy sos dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy z sobą wszystkie składniki.

Sałatka z awokado i świeżego szpinaku

Składniki:

  • 2 awokado
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżki miodu
  1. Awokado obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.
  2. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
  3. Dodajemy liście szpinaku i Chrupiącą sałatkę.
  4. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
  5. Przygotowując sos mieszamy z sobą wszystkie składniki: pieprz, sól, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy, miód i musztardę.
  6. Gotową sałatkę, polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 bagietka
  • 1 sałata lodowa
  • 40 g żółtego sera
  • 100 g pestek dyni Bakalland
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  1. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w cienkie paski.
  2. Smażymy go na patelni, aż uzyska rumiany kolor.
  3. W trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojona w kostkę bagietkę, smażymy na złocisty kolor, na małym ogniu.
  5. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną sałatę lodową, pestki dyni, żółty ser pokrojony w większą kostkę.
  6. Żeby przygotować sos, do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
  7. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Gotową sałatkę polewamy sosem.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Upominki dla kobiet – TOP 3 propozycje
Każda kobieta uwielbia być obdarowywana – tylko co wybrać na...
poniedziałek, luty 19, 2018 - 11:02
Wnętrzarskie trendy, które pokochał Instagram
Instagram to obecnie najbardziej inspirująca platforma inter...
poniedziałek, luty 19, 2018 - 09:47
Walentynki we włoskim stylu
Zakochani niezmiennie szukają idealnej oprawy dla swojej mił...
poniedziałek, luty 19, 2018 - 08:09
Mowa kwiatów
Wybierając kwiaty na podarunek kierujemy się różnymi względa...
czwartek, luty 15, 2018 - 12:58

  

Reklama