Sałatka z tuńczykiem, razowym makaronem i warzywami

Razowy makaron i warzywa to całe bogactwo błonnika.  A jak do tego dodasz jeszcze tuńczyka to po prostu będzie poezja smaku. (fot. depositphotos)
Razowy makaron i warzywa to całe bogactwo błonnika. A jak do tego dodasz jeszcze tuńczyka to po prostu będzie poezja smaku. (fot. depositphotos)

Razowy makaron i warzywa to całe bogactwo błonnika. A jak do tego dodasz jeszcze tuńczyka to po prostu będzie poezja smaku.

Produkty:

  • 230g drobnego razowego makaronu
  • 4 cebule dymki, posiekane w paseczki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 15g cukrowego grochu - pokrojonego
  • 200g kukurydzy z puszki odcedzonej
  • 170g tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego i rozdrobnionego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj razowy makaron al dente. Opłucz pod zimną wodą i odcedź. Wyłóż do głębokiego półmiska.
  2. Pastę pomidorową zmieszaj z oliwą, octem, cukrem, bazylią i pieprzem w miseczce, aż wszystko się połączy. Polej makaron i dobrze wymieszaj.
  3. Do makaronu dodaj cebulę dymkę, kukurydzę, paprykę, groszek i tuńczyka - delikatnie potrząśnij. Udekoruj paseczkami dymki.

Smacznego!

Pomysł zaczerpnięto z „Szybko i smacznie - z małą ilością tłuszczu”, Wydawnictwo Olesiejuk

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Cosnature®  - daj się przekonać o sile natury!
Cosnature® to niemiecka marka kosmetyków, oferująca najwyżs...
środa, Grudzień 5, 2018 - 13:43
Poznaj gamę produktów Fructis Hair Food od Garnier!
Jeśli jesteś prawdziwą „włosomaniaczką”, zapewne doskonale z...
środa, Grudzień 5, 2018 - 12:44
Zawalcz o zdrowie swoich kości – nie daj się osteoporozie
Problem zdrowych i mocnych kości bywa niekiedy lekceważony,...
środa, Grudzień 5, 2018 - 10:35
4 szybkie przepisy na smaczne dania z piekarnika
Często stajesz przed wyzwaniem szybkiego przygotowania posił...
wtorek, Grudzień 4, 2018 - 14:04

  

Reklama