Sałatka z tuńczykiem, razowym makaronem i warzywami

Razowy makaron i warzywa to całe bogactwo błonnika.  A jak do tego dodasz jeszcze tuńczyka to po prostu będzie poezja smaku. (fot. depositphotos)
Razowy makaron i warzywa to całe bogactwo błonnika. A jak do tego dodasz jeszcze tuńczyka to po prostu będzie poezja smaku. (fot. depositphotos)

Razowy makaron i warzywa to całe bogactwo błonnika. A jak do tego dodasz jeszcze tuńczyka to po prostu będzie poezja smaku.

Produkty:

  • 230g drobnego razowego makaronu
  • 4 cebule dymki, posiekane w paseczki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 15g cukrowego grochu - pokrojonego
  • 200g kukurydzy z puszki odcedzonej
  • 170g tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego i rozdrobnionego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj razowy makaron al dente. Opłucz pod zimną wodą i odcedź. Wyłóż do głębokiego półmiska.
  2. Pastę pomidorową zmieszaj z oliwą, octem, cukrem, bazylią i pieprzem w miseczce, aż wszystko się połączy. Polej makaron i dobrze wymieszaj.
  3. Do makaronu dodaj cebulę dymkę, kukurydzę, paprykę, groszek i tuńczyka - delikatnie potrząśnij. Udekoruj paseczkami dymki.

Smacznego!

Pomysł zaczerpnięto z „Szybko i smacznie - z małą ilością tłuszczu”, Wydawnictwo Olesiejuk

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Nasiona sezamu w zdrowej diecie
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią...
czwartek, Październik 18, 2018 - 12:52
Jak stworzyć stylizację wyrażająca własne „ja”?
Większość z nas śledzi modowe trendy i stara się je przenieś...
czwartek, Październik 18, 2018 - 11:09
W jaki sposób urządzić garaż?
Mogłoby się wydawać, że odpowiednie urządzenie garażu nie je...
środa, Październik 17, 2018 - 14:06
Adaptacja przedszkolna – jak pomóc dziecku?
Wasza pociecha już niedługo pójdzie do przedszkola? Nie jest...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 11:53

  

Reklama