Melon i arbuz to świetnie zestawienie sałatkowe na lato. Zawarte w melonie enzymatyczne przeciwutleniacze wzmacniają organizm, redukują zmęczenie. Jedzenie melona codziennie, nawet w niedużej ilości jest pomocne w uspokojeniu nerwów i działa relaksacyjnie.

Melony bogate są w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C , D, E, P oraz składniki mineralne – potas, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. Arbuz natomiast pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca.

Produkty:

  • 1/2 małego arbuza
  • 1 melon galia
  • 1 melon miodowy
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
  • 2 łyżki posikanej drobno mięty

Przygotowanie:

  1. Z miąższu arbuza wydrąż kulki, usuń jak najwięcej pestek.
  2. Przygotuj drobne kulki z miąższu obu melonów albo pokrój na kawałki o dekoracyjnym kształcie wykorzystując do tego odpowiednie foremki.
  3. Owoce przełóż do miski, zalej sokiem z limonki, posyp posiekaną miętą.
  4. Sałatkę przykryj wstaw do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!
Źródło: ”Szybko i smacznie- potrawy z ziołami”- Wydawnictwo Olesiejuk