Pyszna sałatka z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami

Do przyrządzenia sałatki możesz użyć grillowanego sera Gouda MSM Mońki, Fot. Fotolia
Do przyrządzenia sałatki możesz użyć grillowanego sera Gouda MSM Mońki, Fot. Fotolia

Nie masz ochoty na wielodaniowe posiłki? Przyrządź sałatkę z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami. Teraz, kiedy jest lato możesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw natury i bez trudu komponować dania z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Włączaj je do codziennych posiłków i dostarczaj organizmowi witamin. Aby wzbogacić energetycznie sałatkę, bukiet warzyw skomponuj z grillowanym serem żółtym.

Korzystając z sezonu, warto przygotować sałatkę z fasolką szparagową, która zawiera wiele cennego błonnika, witamin i minerałów. Ma ona dobroczynny wpływ na kobiety w ciąży, ponieważ jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Jest bogata w białko oraz błonnik, który wiąże cząsteczki tłuszczu, obniżając skutecznie poziom cholesterolu. Jeśli zaś chodzi o ser żółty, to na grilla najlepiej dobrać odpowiedni jego rodzaj, aby się dobrze rozpuścił.

- Na grilla najlepiej wybierać sery holenderskie - są one twarde i pełnotłuste, posiadają zwartą strukturę, pozbawioną dziur, np. ser Gouda lub Morski MSM Mońki. Przed grillowaniem kroimy ser w grubsze plastry i kładziemy na specjalnych aluminiowych tackach na dobrze rozgrzanym ruszcie. To ochroni go przed ściekaniem do żaru i przypaleniem. Ser pieczemy na ruszcie do momentu aż się zarumieni i zrobi się na nim twarda i chrupiąca skorupka. Tak zgrillowany jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań. Wyśmienicie zaś smakuje w kompozycji ze świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przepis na sałatkę z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami

poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

Składniki

  • 300 g fasolki szparagowej
  • ser żółty Gouda MSM Mońki
  • kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych
  • sałata strzępiasta zielona
  • sałata strzępiasta czerwona
  • świeże zioła

Wykonanie

Fasolkę przebieramy, odcinamy ogonki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie grillujemy kawałki sera. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidorki. Całość mieszamy z fasolką szparagową i serem. Dodajemy świeże zioła, doprawiamy pieprzem i solą, na koniec skrapiamy oliwą.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Rozgrzewające herbaty na zimę
Zimą łatwiej o wychłodzenie organizmu, dlatego warto pomyśle...
wtorek, Styczeń 23, 2018 - 11:50
Ile wapnia potrzebujemy?
Wapń jest niezwykle istotnym składnikiem naszej diety. Jest...
wtorek, Styczeń 23, 2018 - 11:33
Prezent na baby shower - 6 sprawdzonych pomysłów
Moda na urządzanie przyjęcia dla przyszłej mamy przywędrował...
wtorek, Styczeń 23, 2018 - 10:25
Jak ubrać się na rozmowę o pracę i nie wyglądać nudno!
Biała bluzka, klasyczny żakiet damski (koniecznie w stonowan...
wtorek, Styczeń 23, 2018 - 09:17

  

Reklama