Wiosną zapomnij o ciężkim zimowym jedzeniu. Zacznij jeść świeże warzywa, doceń aromatyczne zioła, a do tego sosy lekkie jak piórko. A gdzie to wszystko znajdziesz? Oczywiście w sałatkach.

Produkty:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • mieszanka sałat
  • 3 gałązki oregano
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • mielona słodka papryka
  • oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
  2. Sałaty umyj i osusz.
  3. Cebulę obierz, potnij w piórka.
  4. Wymieszaj 2 rodzaje papryk, cebulę i sałatę.
  5. W soku z cytryny rozpuść szczyptę soli, dodaj musztardę, oregano i pieprz.
  6. Wlej 3 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polej sosem.

Smacznego!