Po długiej zimie wszyscy tęsknią za wiosną, a co się z tym łączy aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Zaczynamy więc sezon na zdrowe i lekkie przekąski- sezon sałatkowy:) Sałatki są super posiłkiem, ponieważ szybko się je przygotowuje i są małokaloryczne.

Zielona sałata z pomidorami i winegretem

Składniki

  • 1 sałata głowiasta lub lodowa
  • 3 małe pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Przyrządzamy winegret: cebulę bardzo drobno posiekać, wymieszać z musztardą, solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez prasę czosnkiem i mieszając wlewać powoli oliwę. Sałatę oczyścić, rozdzielić liście, opłukać i pozostawić na sicie. Gdy woda już ocieknie rozerwać ją na kawałki. Umyte pomidory przeciąć na pół, usunąć kawałki przy szypułkach, a następnie pociąć w ósemki. Sałatę przemieszać z pomidorami i zalać winegretem.

Sałatka z papryki

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Sos

  • 4 łyżeczki oliwy
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól

Przygotowanie

Papryki umyć, osączyć, oczyścić z gniazd i pokroić w cienkie krążki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w talarki. Czosnek przekroić i natrzeć nim talerz do sałatki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. Paprykę oraz cebulę ułożyć na talerzu, posolić i polać sosem.