Domowe masło z orzechami

Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)
Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)

Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne masło z orzechami!

Składniki:

  • 600g śmietanki 42% (np. „Piątnica”)
  • 100g orzeszków ziemnych (można użyć innych orzechów)
  • 2 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

  1. Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła.
  2. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę.
  3. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
  4. Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju.
  5. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Komunia 2017 – co w prezencie i za ile?
Maj to tradycyjnie już w Polsce miesiąc Komunii Świętych. Pr...
czwartek, Kwiecień 27, 2017 - 13:59
Pakując walizkę na majówkę, nie zapomnij o…
Półwysep Helski, Bieszczady, a może Mazury? Dokądkolwiek wyb...
czwartek, Kwiecień 27, 2017 - 12:49
Francuzki noszą koronki
Cały świat nosi majtki. Francuzki noszą wykwintną bieliznę ....
czwartek, Kwiecień 27, 2017 - 11:47
Jak dobrać strój kąpielowy do rodzaju sylwetki?
Lato zbliża się wielkimi krokami. Już niebawem zacznie się s...
czwartek, Kwiecień 27, 2017 - 10:55
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama