Domowe masło z orzechami

Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)
Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)

Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne masło z orzechami!

Składniki:

  • 600g śmietanki 42% (np. „Piątnica”)
  • 100g orzeszków ziemnych (można użyć innych orzechów)
  • 2 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

  1. Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła.
  2. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę.
  3. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
  4. Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju.
  5. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Czy na portalu aukcyjnym kupimy nowoczesną toaletkę?
Toaletka jest meblem, który obecny był w codziennym życiu wi...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 17:16
Malowanie paznokci wydaje się taką prostą czynnością, a jedn...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 16:52
Jakie warunki należy zapewnić storczykom? Pielęgnacja i zasady uprawy
Storczyki rozpowszechniły się w polskich domach stosunkowo n...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 16:43
Jakie działanie na organizm ma liść oliwny i jak go przyjmować?
Lecznicze właściwości liści oliwnych znano już w czasach sta...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 15:09

  

Reklama