Domowe masło z orzechami

Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)
Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)

Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne masło z orzechami!

Składniki:

  • 600g śmietanki 42% (np. „Piątnica”)
  • 100g orzeszków ziemnych (można użyć innych orzechów)
  • 2 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

  1. Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła.
  2. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę.
  3. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
  4. Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju.
  5. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Czystek – niepozorne zioło o ogromnych możliwościach
Preparaty pochodzenia roślinnego i ich zatajane właściwości....
wtorek, Maj 22, 2018 - 09:24
Tatuaż już nie na całe życie. Laser kontra niechciane ozdoby na skórze
Ozdobienie ciała tatuażem to nadal bardzo poważna decyzja, a...
poniedziałek, Maj 21, 2018 - 12:00
Materac do sypialni - jaki wybrać?
Od wystroju sypialni zależy wiele – jakość Twojego wypoczynk...
poniedziałek, Maj 21, 2018 - 11:29
Zacznij zarabiać - niepotrzebne rzeczy sprzedaj
Planujesz gruntowne porządki? Świetnie, pozbądź się niepotrz...
poniedziałek, Maj 21, 2018 - 09:41

  

Reklama