Domowe masło z orzechami

Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)
Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)

Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne masło z orzechami!

Składniki:

  • 600g śmietanki 42% (np. „Piątnica”)
  • 100g orzeszków ziemnych (można użyć innych orzechów)
  • 2 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

  1. Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła.
  2. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę.
  3. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
  4. Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju.
  5. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Młodzi kucharze na start
Psychologowie dziecięcy przekonują, że należy poświęcać dzie...
piątek, Czerwiec 23, 2017 - 12:27
Aranżacja salonu
Zbliżają się wyczekane wakacje. Wiele osób właśnie na ten cz...
piątek, Czerwiec 23, 2017 - 11:27
Tradycyjne polskie wesele
Mimo, że tradycje klasycznego, polskiego wesela powoli odcho...
piątek, Czerwiec 23, 2017 - 09:41
Warzywa górą... czyli wegańska kuchnia w inspirującym wydaniu!
Warzywa górą! Od korzeni po liście Rozbudź swój apetyt na ku...
piątek, Czerwiec 23, 2017 - 09:18
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama