Domowe masło z orzechami

Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)
Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)

Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne masło z orzechami!

Składniki:

  • 600g śmietanki 42% (np. „Piątnica”)
  • 100g orzeszków ziemnych (można użyć innych orzechów)
  • 2 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

  1. Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła.
  2. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę.
  3. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
  4. Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju.
  5. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Tapety w inspirujących aranżacjach salonów
Współczesne tapety zachwycają różnorodnością i możliwościami...
środa, luty 21, 2018 - 13:24
Get the look - Kylie Jenner
Influencerka, młoda mama i dla wielu ikona mody. Kylie Jenne...
wtorek, luty 20, 2018 - 12:21
Wszechstronny kwas hialuronowy – eliksir młodości na wyciągnięcie ręki?
Kwas hialuronowy jest jednym z ostatnich hitów w kosmetologi...
wtorek, luty 20, 2018 - 10:24
Picie soków - korzyści dla układu odpornościowego
O układ odpornościowy możemy zadbać wieloma metodami. Liczyć...
wtorek, luty 20, 2018 - 10:11

  

Reklama