Domowe masło z orzechami

Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)
Domowe masło orzechowe (fot. mat. prasowe)

Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne masło z orzechami!

Składniki:

  • 600g śmietanki 42% (np. „Piątnica”)
  • 100g orzeszków ziemnych (można użyć innych orzechów)
  • 2 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

  1. Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła.
  2. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę.
  3. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
  4. Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju.
  5. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Łazienka dla niej i dla niego - jak połączyć wspólną przestrzeń?
W życiu każdej pary nadchodzi wreszcie moment, w którym zako...
piątek, Lipiec 20, 2018 - 14:11
Torebka skórzana – jakość i styl
Istnieje wiele dodatków, które pozwolą poczuć się każdej kob...
piątek, Lipiec 20, 2018 - 12:02
Zabiegi po ciąży na twarz i ciało
Świeżo upieczone mamy z pierwszych stron gazet zachwycają sm...
czwartek, Lipiec 19, 2018 - 13:26
Depilacja laserowa - czy warto ją wykonać?
Wiesz, ile czasu i pieniędzy poświęcasz każdego miesiąca na...
czwartek, Lipiec 19, 2018 - 09:31

  

Reklama