Drożdżówka - pomysł na drugie śniadanie dla Twojego dziecka

Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką.  Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo.  Zatem czy drożdżówka może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie dla dziecka?  Na pewno tak! Zwłaszcza jeśli zrobisz ją sama. (fot. depositphotos)
Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką. Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo. Zatem czy drożdżówka może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie dla dziecka? Na pewno tak! Zwłaszcza jeśli zrobisz ją sama. (fot. depositphotos)

Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką. Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo. Zatem czy drożdżówka może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie dla dziecka? Na pewno tak! Zwłaszcza jeśli zrobisz ją sama.

Drożdżówka – przepis

Produkty

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 opakowanie drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1/3 kostka masła
  • dżem, ser, budyń do nadzienia (wg własnego uznania)

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej w garnku, odlej 1/4 kubka.
  2. Do kubka z ciepłym mlekiem dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki - rozbełtaj, dodaj drożdże. Rozmieszaj na gładko, odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj żółtka, drożdże i resztę mleka. Gnieć ciasto około 10 minut. Na sam koniec dodaj rozpuszczone masło.
  4. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Uderz w środek ciasta, zagnieć i ponownie odstaw na pół godziny.
  5. Ulep bułkę wielkości pięści, rozgnieć ją od góry. Ułóż na papier do pieczenia. Nadziej serem, dżemem lub budyniem - wszystko zależy od tego co lubią Twoje pociechy.
  6. Na wierzchu drożdżówkę posmaruj białkiem. Odstaw na pół godziny.
  7. Piecz w temperaturze 160 stopni od 15 do 20 minut.

Smacznego!
Przepis przesłała: Iza

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Wiosna - sezon na randki! 5 pomysłów na wiosenną randkę
Wiosna to czas, kiedy otwieramy się na świat, ludzi i nowe s...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 14:00
 Alternatywa dla podkładu – krem BB idealnym rozwiązaniem na lato (fot. depositphotos.com)
Pojawił się niemal 50 lat temu  i narobił sporego zamieszani...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 10:41
Letni plac zabaw w ogrodzie (fot. fotolia)
Małe dzieci wszędzie znajdą sobie miejsce do zabawy – w salo...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 08:23
Dla większości banków i firm pożyczkowych posiadanie dowodu...
piątek, Marzec 24, 2017 - 08:30
(665)
(525)
(522)
(514)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama