Drożdżówka - pomysł na drugie śniadanie dla Twojego dziecka

Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką.  Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo.  Zatem czy drożdżówka może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie dla dziecka?  Na pewno tak! Zwłaszcza jeśli zrobisz ją sama. (fot. depositphotos)
Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką. Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo. Zatem czy drożdżówka może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie dla dziecka? Na pewno tak! Zwłaszcza jeśli zrobisz ją sama. (fot. depositphotos)

Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką. Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo. Zatem czy drożdżówka może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie dla dziecka? Na pewno tak! Zwłaszcza jeśli zrobisz ją sama.

Drożdżówka – przepis

Produkty

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 opakowanie drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1/3 kostka masła
  • dżem, ser, budyń do nadzienia (wg własnego uznania)

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej w garnku, odlej 1/4 kubka.
  2. Do kubka z ciepłym mlekiem dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki - rozbełtaj, dodaj drożdże. Rozmieszaj na gładko, odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj żółtka, drożdże i resztę mleka. Gnieć ciasto około 10 minut. Na sam koniec dodaj rozpuszczone masło.
  4. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Uderz w środek ciasta, zagnieć i ponownie odstaw na pół godziny.
  5. Ulep bułkę wielkości pięści, rozgnieć ją od góry. Ułóż na papier do pieczenia. Nadziej serem, dżemem lub budyniem - wszystko zależy od tego co lubią Twoje pociechy.
  6. Na wierzchu drożdżówkę posmaruj białkiem. Odstaw na pół godziny.
  7. Piecz w temperaturze 160 stopni od 15 do 20 minut.

Smacznego!
Przepis przesłała: Iza

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Lśniące i mocne włosy w 10 minut - 5 sposobów
W jaki sposób szybko poprawić wygląd włosów? Na przygotowani...
czwartek, Maj 25, 2017 - 13:44
Tort bezowy z orzechami i bananowym musem na Dzień Mamy
Dzień Mamy, to wyjątkowy dzień w roku, który warto uczcić w...
czwartek, Maj 25, 2017 - 12:31
Zadbaj o biznesową formę na lato!
2 czerwca 2017 roku w O4 Olivia Business Centre odbędzie się...
czwartek, Maj 25, 2017 - 10:47
Londyn – miasto zabytków, miasto zakupów
Co robić w Londynie? Miasto to dzisiaj jest jednym z najważn...
czwartek, Maj 25, 2017 - 10:03
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama