Full English breakfast - energetyczne śniadanie na długi dzień

Energetyczne śniadanie na długi dzień - English Breakfast (fot. fotolia)
Energetyczne śniadanie na długi dzień - English Breakfast (fot. fotolia)

Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego… śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie.

Dziś obfite śniadania nie są w Anglii tak powszechne jak dawniej. Danie to jedli kiedyś głównie chłopi ciężko pracujący przez cały dzień. Śniadanie często było dla nich jedynym posiłkiem, musiało być więc bardzo pożywne. Dziś, przyzwyczajenia żywieniowe ludzi bardzo się zmieniły, a angielskie śniadania są głównie atrakcją turystyczną w brytyjskich restauracjach. Warto jednak spróbować samemu przyrządzić Full English breakfast.

English breakfast, to pożywne śniadanie, które doda nam energii i sprawi, że nie będziemy potrzebowali dodatkowej ilości kawy zaraz po wyjściu z domu. Podstawą angielskiego śniadania jest sadzone jajko, parówka, bekon i fasolka. Należy pamiętać o wybraniu parówek dobrej jakości. Ważne, aby miały one dużą zawartość mięsa i pochodziły od zaufanego producenta. – Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, produkujących wysokiej jakości parówki Paryżanki.

Reszta składników zależy od własnej inwencji i upodobań. Zaletą tego dania jest fakt, że możemy dodać do niego inne składniki, którymi w danej chwili dysponujemy np. kilka pieczarek czy plasterek szynki. Mając przed sobą trudny i długi dzień, zrezygnuj ze zwykłej kanapki z serem i postaw na pożywne śniadanie, które zapewni mnóstwo energii aż do wieczora.

Full English breakfast krok po kroku

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 cienkie plastry boczku parzonego ZM Pekpol
  • 3 parówki Paryżanki klasyczne ZM Pekpol
  • 2 pieczarki
  • 1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • kromka chleba

Przygotowanie:

Na dużej patelni podsmażamy boczek, na niego wbijamy jajka. Dodajemy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podgrzewamy fasolkę i gotujemy parówki (można je też lekko zgrillować). Wszystkie składniki układamy na talerzu, podajemy z tostami lub razowym pieczywem.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Mowa kwiatów
Wybierając kwiaty na podarunek kierujemy się różnymi względa...
czwartek, luty 15, 2018 - 12:58
Projekt biura w nowoczesnym wydaniu
W dzisiejszych czasach projekt biura to nie tylko design, al...
czwartek, luty 15, 2018 - 11:49
Ramka na zdjęcia niezbędnym elementem wyposażenia każdego domu?
Chyba każdy z nas lubi oglądać zdjęcia, szczególnie jeśli pr...
czwartek, luty 15, 2018 - 10:46
Czym się kierować przy wyborze obozu językowego?
Płynne posługiwanie się językiem obcym to cenna umiejętność....
czwartek, luty 15, 2018 - 09:21

  

Reklama