Śniadanie - zastrzyk energii już od rana

Może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż przyrządzenie śniadania. Tylko, że ile można jeść zwykłe kanapki z wędliną lub na szybko płatki z mlekiem. Przedstawiamy propozycje dań na śniadanie – pastę jajeczną, tosty z dżemem i jajecznicę ze szparagami. (fot. depositphotos)
Może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż przyrządzenie śniadania. Tylko, że ile można jeść zwykłe kanapki z wędliną lub na szybko płatki z mlekiem. Przedstawiamy propozycje dań na śniadanie – pastę jajeczną, tosty z dżemem i jajecznicę ze szparagami. (fot. depositphotos)

Może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż przyrządzenie śniadania. Tylko, że ile można jeść zwykłe kanapki z wędliną lub na szybko płatki z mlekiem. Przedstawiamy propozycje dań na śniadanie – pastę jajeczną, tosty z dżemem i jajecznicę ze szparagami.

Pasta jajeczna

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 pęczek szczypiorku
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
  2. Szczypiorek i tymianek myjemy, osuszamy. Jedną gałązkę tymianku odkładamy do dekoracji. Resztę tymianku oraz szczypiorek siekamy.
  3. Jajka łączymy z majonezem. Dodajemy posiekany tymianek i szczypiorek.
  4. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Składniki mieszamy. Pastę przekładamy do miseczek i dekorujemy tymiankiem.

Tosty z dżemem

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 5 dag masła
  • dżem – w smaku, który najbardziej lubimy
  • łyżeczka cynamonu
  • sól

Przygotowanie

  1. Jajko należy roztrzepać i lekko ubić, doprawić szczyptą soli i cynamonem.
  2. Kromki chleba zanurzamy z obu stron w mleku, czekamy aż nasiąkną mlekiem. Następnie obtaczamy w jajku.
  3. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy tosty, smażymy z obu stron na rumiany kolor. Oczywiście uważamy żeby się nie przypaliły.
  4. Tosty przekładamy na talerz, kroimy po przekątnej na trójkąty.
  5. Smarujemy naszym ulubionym dżemem.

Jajecznica z boczkiem i szparagami

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 10 dag boczku
  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • cukier
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Zalewamy niewielką ilością wody, solimy, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę masła. Gotujemy 5 min i osączamy.
  2. Jajka mieszamy i dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, smażymy aż do jego zarumienienia
  4. Kiedy boczek się zarumieni wrzucamy szparagi i smażymy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je z patelni.
  5. Następnie wlewamy jajka na patelnię i smażymy jajecznicę.
  6. Na talerze nakładamy jajecznicę i po kilka szparagów.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Czy warto nosić okulary polaryzacyjne?
Podczas wakacyjnych wyjazdów często natrafiamy na różne stoi...
czwartek, Sierpień 16, 2018 - 09:46
Jak wybrać obraz do salonu?
Zadbana przestrzeń to nie tylko taka, w której panuje porząd...
czwartek, Sierpień 16, 2018 - 09:19
Mini rolety na wymiar a ich ponadczasowy i uniwersalny charakter
Jeżeli weźmie się pod uwagę wybór osłon okiennych, tak napra...
czwartek, Sierpień 16, 2018 - 08:05
Gehwol – świeże i lekkie stopy latem
Nadpotliwość potrafi popsuć każdy letni dzień. Jest nieznośn...
poniedziałek, Sierpień 6, 2018 - 12:49

  

Reklama