Przepisy na naleśniki i gofry bez pszenicy

Przepisy na naleśniki i gofry bez pszenicy (fot. depositphotos)
Przepisy na naleśniki i gofry bez pszenicy (fot. depositphotos)

O tym, że współczesna pszenica jest modyfikowana i niezbyt zdrowa mówi się już od dawna. Nawet jeśli nie musisz stosować zaleceń diety bezglutenowej – przygotowywanie od czasu do czasu potraw pozbawionych pszenicy pozwoli Ci cieszyć się dobrym zdrowiem. To dobry pomysł, zwłaszcza jeśli chodzi o żywienie dzieci. Oto pomysły na przygotowanie gofrów i naleśników bez pszenicy. Smacznego!

Naleśniki z migdałów

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej,
  • 1 duże jajko,
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżka stopionego oleju kokosowego, oliwy lub roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie: Roztrzep jajka z mlekiem, olejem i dodawaj mąkę, nie przestając mieszać. Smaż naleśniki na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego. Podawaj z konfiturami, dżemem lub owocami.

Naleśniki z ciecierzycy

Składniki:

  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • 150 ml wody,
  • 1 duże jajko,
  • łyżeczka oleju,
  • 1/2 soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Mąkę z ciecierzycy przesiej i zmieszaj z wodą za pomocą trzepaczki. Dodawaj po kolei sok, jajko, olej i mąkę ryżową nie przestając mieszać. Ciasto należy pozostawić w spokoju na około 15 minut. Następnie smaż placki na patelni wysmarowanej olejem lub masłem. Podawaj na słodko lub na słono.

Naleśniki kokosowe

Składniki:

  • 3 jajka,
  • Pół szklanki mleka kokosowego,
  • Pół szklanki mleka sojowego,
  • 1-2 łyżki cukru
  • 70 gram mąki kokosowej,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • 1/4 ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

Do rondelka wlej mleko kokosowe i mleko sojowe i podgrzej odrobinę. Mąkę kokosową zmieszaj z mąką ryżową i proszkiem do pieczenia. Ubij jajka z cukrem. Wlej ciepłe mleko do masy jajecznej, ciągle mieszając – powinna wytworzyć się piana. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj ciasto. Smaż naleśniki na średnim ogniu i podawaj z masłem orzechowym, konfiturą lub innymi dodatkami.

Gofry bezglutenowe

Możesz wykorzystać standardowy przepis na gofry (np. z tej strony http://www.codogara.pl/4491/przepis-na-gofry/) i przyrządzić swoje własne bezglutenowe gofry. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na ryżową.

Gofry opcja bez mleka

Składniki:

  • 400 gram mąki (pszennej, bezglutenowej lub innej),
  • 2 jajka,
  • 350 ml wody,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju najlepiej kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Najpierw należy w misce zmiksować całe jajka z cukrem. Następnie dodajemy olej, wodę oraz proszek do pieczenia przesiany z mąką. Wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być lekko gęste. Nacieramy gofrownicę masłem lub oliwa i smażymy gofry na rumiano.

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Chronią nie tylko Ciebie, ale również Twoje ubrania
W dzisiejszych czasach wygląd jest niezwykle ważnym elemente...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 12:33
Odnaleźć szczęście w codzienności – przytulne wnętrze w stylu hygge
Jak być szczęśliwym? Odpowiedź na to pytanie zapewne chciałb...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 11:58
Herbata -napój niegdyś zarezerwowany tylko dla wyższych sfer...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 10:44
Niemowlę na zimowym spacerze
W pierwszych tygodniach życia noworodka mechanizm termoregul...
wtorek, Listopad 21, 2017 - 10:38

  

Reklama