Naleśniki i na słodko i na słono

Naleśnik to wyjątkowo wdzięczne danie. Naleśniki możesz podawać jako deser (z dżemem, konfiturą, nutellą bądź twarogiem), lub jako danie główne – dziś proponuję naleśniki na słodko oraz w wydaniu obiadowym, z porem, szynką i serem. (fot. depositphotos)
Naleśnik to wyjątkowo wdzięczne danie. Naleśniki możesz podawać jako deser (z dżemem, konfiturą, nutellą bądź twarogiem), lub jako danie główne – dziś proponuję naleśniki na słodko oraz w wydaniu obiadowym, z porem, szynką i serem. (fot. depositphotos)

Naleśnik to wyjątkowo wdzięczne danie. Naleśniki możesz podawać jako deser (z dżemem, konfiturą, nutellą bądź twarogiem), lub jako danie główne – dziś proponuję naleśniki na słodko oraz w wydaniu obiadowym, z porem, szynką i serem.

Naleśniki na słodko

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru ( wszystko zależy od tego jak słodkie mają być naleśniki)
  • szczypta soli
  • oliwa lub masło do smażenia

Przygotowanie

Miksujemy mąkę z mlekiem, jajkami, szczyptą soli i cukrem. Na końcu dodajemy wodę mineralną gazowaną. Ponownie wszystko miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto.

Ciasto odstawiamy na pół godziny, po czym chochelką wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą, albo masłem.

Podawać je możemy z dżemem, konfiturą. Moje łasuchy najbardziej lubią naleśniki posmarowane nutellą:)

Smacznego!

Naleśniki z porami, szynką i serem

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • do wysmarowania naczynia 1 łyżka oleju lub oliwy

Nadzienie

  • 12 białych części pora
  • 10 dag szynki
  • 15 dag ostrego żółtego sera
  • szczypior

Sos

  • 1 koncentrat pomidorowy (7dag)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano, sól

Przygotowanie

Do naczynia wsypać mąkę, wlać 2 szklanki wody, wbić jajka, posolić i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i powtórnie zmiksować. Ciasto odstawić na 30minut. Następnie usmażyć 12 naleśników.

Nadzienie: pory trzeba oczyścić, umyć, ugotować w posolonej wodzie 5 min i osączyć. Szynkę pokroić w kostkę. Ser grubo zetrzeć na tarce (około 5dag sera odłożyć). Szczypior umyć i osuszyć. Na każdym naleśniku położyć por oraz porcję szynki i sera. Naleśniki zawinąć w rulony, związać na obu końcach szczypiorem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą.

Przygotowanie sosu: czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, dodać czosnek oraz koncentrat pomidorowy, wlać ½ szklane wody i wymieszać. Przyprawić oregano i solą.

Naleśniki polać sosem i posypać pozostałą ilością sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, aż ser się zarumieni.

Smacznego !

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Jesienne sposoby na spędzenie czasu z dzieckiem
Polska jesień potrafi mile zaskoczyć i być naprawdę piękna!...
środa, Październik 18, 2017 - 12:01
Przedwczesny wytrysk psuje Ci szyki? Sprawdź, jakie mogą być przyczyny
Zbyt wczesna ejakulacja dotyka najczęściej młodych mężczyzn...
środa, Październik 18, 2017 - 11:15
Nalewka - co kryje się pod tą nazwą?
Nalewki goszczą w naszej kulturze od setek lat. Już w średni...
środa, Październik 18, 2017 - 09:28
Ciąża maciczna a ciąża pozamaciczna
Ciąża to piękny czas dla kobiety. Zdarza się jednak, iż równ...
środa, Październik 18, 2017 - 08:53
(668)
(529)
(527)
(518)
(391)
(373)
(328)
(295)
(262)
(250)
(224)
(204)
(161)
(152)
(116)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama