Zupy bez gotowania, czyli przepisy na chłodniki

Zupy bez gotowania, czyli przepisy na chłodniki (fot. depositphotos)
Zupy bez gotowania, czyli przepisy na chłodniki (fot. depositphotos)

Ugotowanie wyśmienitej zupy zajmuje co najmniej godzinę. Nie zawsze mamy na to czas – czy też chęci, dlatego rezygnujemy z zup wymagających dużo wysiłku, decydując się na równie smaczny, ale szybki w przygotowaniu posiłek. Jednak tak samo prędko możemy przyrządzić smaczny chłodnik, który nie wymaga gotowania.

Jaki kraj, taki chłodnik

Poszczególne kuchnie świata mają swoje własne popisowe chłodniki – w tradycyjnej kuchni polskiej triumfy święci chłodnik litewski na bazie botwinki, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodatkowymi składnikami w tej zupie mogą być:

  • ogórek kiszony lub konserwowy,
  • buraki,
  • jajko na twardo (pokrojone w czwartki),
  • szyjki rakowe
  • rzodkiewka,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki.

Przy przygotowywaniu należy tylko krótko zagotować botwinkę – samą lub ze startymi burakami oraz pozostawić do wystygnięcia. Pozostałe składniki szatkujemy, mieszamy z jogurtem lub śmietaną (możemy także użyć kefiru i maślanki), dodajemy przyprawy i mieszamy z botwiną i burakami. Chłodnik wkładamy do lodówki i podajemy z ćwiartkami jajek. Prawda, że proste w wykonaniu?

Chłodnik z gorącej Hiszpanii

Hiszpański chłodnik, czyli gazpacho, w ogóle nie wymaga gotowania. Przepisy na zupy zawierają różne warianty gazpacho (z migdałami, sokiem pomarańczowym czy szynką), ale najlepiej zacząć od wersji podstawowej – zmiksowanych warzyw z oliwą i kawałeczkami chleba.

Pomidory (świeże lub krojone z puszki), cebule, papryki, ogórki i czosnek kroimy i miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy do nich przyprawy i oliwę z oliwek, całość miksujemy ponownie. Wstawiamy chłodnik do lodówki lub…wrzucamy do niego kostki lodu.

Przed zmiksowaniem warzyw możemy do nich dodać kawałeczki chleba, aby chłodnik był gęstszy, lub osobno podać kromki i kawałeczki warzyw w miseczkach, aby każdy z gości mógł wybrać idealny dodatek do gazpacho.

Chłodnik koperkowo-czosnkowy

Chłodnik o intensywnym aromacie świeżego koperku i wyrazistym smaku czosnku to tradycyjna potrawa kuchni bułgarskiej. Tarator, czyli bułgarski chłodnik czosnkowy, najlepiej przygotować na bazie gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego). Do niego dodajemy drobno pokrojone ogórki (najlepiej kiszone), posiekany ząbek czosnku, trochę koperku i łyżkę oliwy z oliwek. Dodatkowym składnikiem może być garść orzechów włoskich lub pestki dyni, którymi posypujemy chłodnik tuż przed podaniem.

Chłodniki możemy przyrządzać na ostro z intensywnymi przyprawami, ale również w sposób bardziej łagodny. Samodzielnie możemy poszukiwać inspiracji i urozmaicać przepisy na chłodniki autorskimi pomysłami – dzięki kulinarnym eksperymentom można uzyskać niezapomniane smaki – godne powtórki!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Czy na portalu aukcyjnym kupimy nowoczesną toaletkę?
Toaletka jest meblem, który obecny był w codziennym życiu wi...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 17:16
Malowanie paznokci wydaje się taką prostą czynnością, a jedn...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 16:52
Jakie warunki należy zapewnić storczykom? Pielęgnacja i zasady uprawy
Storczyki rozpowszechniły się w polskich domach stosunkowo n...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 16:43
Jakie działanie na organizm ma liść oliwny i jak go przyjmować?
Lecznicze właściwości liści oliwnych znano już w czasach sta...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 15:09

  

Reklama