Chłodnik – zupa na upalne dni

Chłodnik – zupa na upalne dni (fot. depositphotos)
Chłodnik – zupa na upalne dni (fot. depositphotos)

Chłodnik to zupa nieodmiennie kojarząca się z początkiem lata. Botwinka i rzodkiewka świetnie sprawdzają się w roli orzeźwiającej zupy z lodówki, dlatego gorąco zachęcamy do jej przygotowania – zwłaszcza, że na termometrach znów temperatury są wysokie...

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 cebulki
  • 150ml maślanki
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • 500ml bulionu
  • 2 jajka na twardo
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. Botwinkę umyj, pokrój w drobną kostkę.
  2. Pokrojoną botwinkę i buraczki gotuj przez 10 minut w bulionie.
  3. Ogórka i rzodkiewki obierz i pokrój na plasterki.
  4. Cebulki oczyść i posiekaj, jajka pokrój na ćwiartki.
  5. Botwinkę odcedź z bulionu, ugotowane buraczki obierz i również pokrój na plasterki.
  6. Odcedzony bulion wymieszaj z maślanką i śmietaną, dodaj wszystkie warzywa – ponownie wymieszaj i przypraw.
  7. Chłodnik wstaw do lodówki na 2 godziny, podawaj z pokrojonymi jajkami.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Wiosna - sezon na randki! 5 pomysłów na wiosenną randkę
Wiosna to czas, kiedy otwieramy się na świat, ludzi i nowe s...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 14:00
 Alternatywa dla podkładu – krem BB idealnym rozwiązaniem na lato (fot. depositphotos.com)
Pojawił się niemal 50 lat temu  i narobił sporego zamieszani...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 10:41
Letni plac zabaw w ogrodzie (fot. fotolia)
Małe dzieci wszędzie znajdą sobie miejsce do zabawy – w salo...
wtorek, Marzec 28, 2017 - 08:23
Dla większości banków i firm pożyczkowych posiadanie dowodu...
piątek, Marzec 24, 2017 - 08:30
(665)
(525)
(522)
(514)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama