Chłodnik – zupa na upalne dni

Chłodnik – zupa na upalne dni (fot. depositphotos)
Chłodnik – zupa na upalne dni (fot. depositphotos)

Chłodnik to zupa nieodmiennie kojarząca się z początkiem lata. Botwinka i rzodkiewka świetnie sprawdzają się w roli orzeźwiającej zupy z lodówki, dlatego gorąco zachęcamy do jej przygotowania – zwłaszcza, że na termometrach znów temperatury są wysokie...

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 cebulki
  • 150ml maślanki
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • 500ml bulionu
  • 2 jajka na twardo
  • przyprawy

Przygotowanie

  1. Botwinkę umyj, pokrój w drobną kostkę.
  2. Pokrojoną botwinkę i buraczki gotuj przez 10 minut w bulionie.
  3. Ogórka i rzodkiewki obierz i pokrój na plasterki.
  4. Cebulki oczyść i posiekaj, jajka pokrój na ćwiartki.
  5. Botwinkę odcedź z bulionu, ugotowane buraczki obierz i również pokrój na plasterki.
  6. Odcedzony bulion wymieszaj z maślanką i śmietaną, dodaj wszystkie warzywa – ponownie wymieszaj i przypraw.
  7. Chłodnik wstaw do lodówki na 2 godziny, podawaj z pokrojonymi jajkami.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Trendy wnętrzarskie w 2017 roku (fot. fotolia)
Aranżacja wnętrz ciągle stawia na nowe rozwiązania. Nie inac...
środa, luty 22, 2017 - 14:08
Auto dla kobiety – czyli 6 powodów, dlaczego powinnaś jeździć Twingo
Mały, 5-drzwiowy miejski hatchback wydaje się zaprojektowany...
środa, luty 22, 2017 - 12:28
Jak leczyć pleśniawki u niemowlaka?
Pleśniawki często powstają u niemowląt z bardzo różnych powo...
środa, luty 22, 2017 - 08:28
Kamica nerkowa – jak sobie z nią radzić? (fot. depositphotos)
Kamica nerkowa, określana także mianem kamicy moczowej, jest...
wtorek, luty 21, 2017 - 14:06
(655)
(519)
(506)
(506)
(385)
(363)
(324)
(291)
(256)
(245)
(217)
(204)
(160)
(148)
(113)
(108)
(98)
(92)
(90)
(85)
(81)
(74)
(73)
(71)
(69)
(69)
(68)
(63)
(60)

  

Reklama