Wielkanocny barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu! (fot. depositphotos)
Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu! (fot. depositphotos)

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu!

Składniki

  • 400g żeberek wieprzowych
  • 200g wędzonego boczku
  • 200g białej kiełbasy
  • 2 szklanki soku z kwaszonych ogórków lub 2 szklanki zakwasu razowego
  • śmietana
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • seler
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, majeranek suszony, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Żeberka opłucz, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.
  2. Dodaj obrane warzywa i przyprawy.
  3. Całość zagotuj, zbierając co jakiś czas gromadzący się na powierzchni szum.Zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa zmiękną.
  4. Z gotowego wywaru wyjmij żeberka i warzywa.
  5. Dodaj boczek, czosnek i ponakłuwaną białą kiełbasę, gotuj kolejne 30 minut.
  6. Wyjmij boczek i kiełbasę, zapraw wywar zakwasem i przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Gotowy barszcz dopraw śmeitaną, podawaj z gotowanym jajkiem, kiełbasą i wędzonką, udekoruj świeżą natką.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Ciesz się latem z nową odsłoną Bio-Oil!
W okresie letnim, gdy eksponujemy więcej ciała, wszelkie nie...
wtorek, Wrzesień 25, 2018 - 12:45
Nowa seria Bodymania Stara Mydlarnia
Piękna skóra? Naturalnie! Nawilżenie, ujędrnienie, wzmocnien...
wtorek, Wrzesień 25, 2018 - 09:58
W kratkę od Top Secret
Motyw kraty mocno trzyma się w jesiennych trendach. Nie zabr...
piątek, Wrzesień 21, 2018 - 13:05
Zwykłe żelazko czy stacja parowa? Czego naprawdę potrzebujesz?
Żelazko to niewątpliwie jedno z najbardziej potrzebnych i ni...
piątek, Wrzesień 21, 2018 - 12:40

  

Reklama