Dynia to nie tylko element dekoracyjny na Halloween, ale dynia to także doskonały produkt na smaczny posiłek. Nie wiesz jak przyrządzić danie z dyni? Przeczytaj poniższe przepisy na zupę z dyni oraz przepis na dżem z dyni.

Zupa z dyni na mleku

Produkty

  • 80 dag dyni,
  • 3 szklanki mleka,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz,
  • 5 dag suszonych pestek dyni,
  • 5 dag żurawiny.

Przygotowanie

  1. Z dyni wydrążyć miąższ, pokroić go w kostkę i zalać niewielką ilością wody. Gotować 20 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. Po 20 minutach odstawić, ostudzić i przetrzeć przez sito.
  3. Pestki z dyni uprażyć na patelni.
  4. Mleko przegotować i dodać do przetartej dyni, wymieszać. Dodać masło i gotować 10 minut czasami mieszając.
  5. Zupę doprawić cukrem, solą i pieprzem.
  6. Zupę ozdobić pestkami z dyni i żurawiną. Można ją podawać z kluseczkami.

Zupa z dyni z warzywami i kiełbaską

Produkty

  • dynia (ok. 1,5kg),
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchew,
  • 1 papryka czerwona i zielona,
  • 1 cebula,
  • 3 kiełbasy,
  • 20 dkg boczku, podgardla bądź pachwiny,
  • sól, pieprz, papryka ostra,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki.

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, pokroić w kostkę.
  2. Ziemniaki, obrać pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w słupki.
  3. Dynię, marchewkę, ziemniaki zalać bulionem warzywnym lub przegotowaną wodą, doprawić solą. Gotować.
  4. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Gdy warzywa zaczną się gotować, zmniejszyć ogień, dodać cebulę z boczkiem.
  5. Paprykę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplastry, również dusić. Dodać czosnek, paprykę w proszku, pieprz.
  6. Dołożyć do garnka z dynią i warzywami, doprawić solą do smaku.
  7. Zupy nie gotować na dużym ogniu, podawać z posiekaną pietruszką.

Dżem z dyni

Produkty

  • 2,5 kilo dyni,
  • 0,7-0,8 kg cukru,
  • olejek cytrynowy,
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 2,5 opakowania galaretki (cytrynowa, pomarańczowa lub brzoskwiniowa).

Przygotowanie

  1. Dynię wieczorem obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem w dużym naczyniu, wymieszać i zostawić na noc.
  2. Rano przełożyć do garnka i gotować całość ok. godziny, często mieszając. Po ok.40 minutach gotowania dodać kilka kropli olejku cytrynowego (może być więcej, wg uznania) i kwasek cytrynowy. Pod koniec gotowania dodać galaretkę i ciągle mieszając gotować 3 minuty.
  3. Jeszcze gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i obrócić do góry dnem do ostudzenia.

Dżem z dyni jest pyszny. A im drobniej jest pokrojona dynia, tym dżem będzie bardziej kremowy, tzn. kawałki się ładnie rozgotują.