Gwiazdki Michelin – z czym się je je?

Gwiazdki Michelin to wręcz legendarne oznaczenie przyznawane najlepszym restauracjom. Znalezienie się w gronie najlepszych z najlepszych to wydarzenie niezwykłe, wyczekiwane przez każdego szefa kuchni. Czy wiesz, co oznaczają gwiazdki Michelin i jak są przyznawane? (fot. depositphotos)
Gwiazdki Michelin to wręcz legendarne oznaczenie przyznawane najlepszym restauracjom. Znalezienie się w gronie najlepszych z najlepszych to wydarzenie niezwykłe, wyczekiwane przez każdego szefa kuchni. Czy wiesz, co oznaczają gwiazdki Michelin i jak są przyznawane? (fot. depositphotos)

Gwiazdki Michelin to wręcz legendarne oznaczenie przyznawane najlepszym restauracjom. Znalezienie się w gronie najlepszych z najlepszych to wydarzenie niezwykłe, wyczekiwane przez każdego szefa kuchni. Czy wiesz, co oznaczają gwiazdki Michelin i jak są przyznawane?

Od mechanika do szefa kuchni

Historia Przewodników Michelin sięga roku 1900, kiedy to André Michelin opublikował pierwszą edycję przewodnika po francuskich... Warsztatach samochodowych i stacjach paliw! Pierwsze wydania bowiem miały pomóc Francuzom w naprawach automobili, a hotele i restauracje były zaledwie dodatkiem. Czasy się zmieniły i dziś czerwone Przewodniki Michelin opisują najlepsze restauracje na świecie.

Jak przyznawane są Gwiazdki Michelin

Gwiazdki Michelin przyznawane są w sposób niezwykle tajemniczy. Oddelegowani recenzenci anonimowo odwiedzają uznane restauracje i oceniają lokal. Pod uwagę brane są zarówno jakość i smak podawanych potraw (za to otrzymuje się gwiazdki), jak i atmosferę lokalu – jakość obsługi, wystrój i wrażenia (za to można otrzymać od 1 do 5 Sztućców), a także stosunek jakości do ceny, co odznaczane jest symbolem Bib Gourmand.

Przyznanie 1 gwiazdki Michelin oznacza, że lokal jest godny uwagi – jeśli więc podróże kulinarne to Twoja specjalność, warto byś przy okazji odwiedziła takie lokale. Restauracje o 2 gwiazdkach to miejsca szczególnie warte odwiedzenia, charakteryzujące się wysoką jakością i niezwykłym smakiem potraw.

Największym wyróżnieniem, jakie może spotkać restaurację, to przyznanie 3 gwiazdek Michelin. Taki lokal będzie oblegany przez największych smakoszy, a jego szefowie kuchni dołączą do elitarnego grona najlepszych na świecie.

W ciągłym napięciu

Warto wiedzieć, że Gwiazdki Michelin nie są przyznawane na wieczność. Lokal podlega stałym kontrolom (wciąż anonimowym i niezapowiedzianym), więc szefowie kuchni muszą dbać o najwyższą jakość potraw każdego dnia, o każdej porze i wobec każdego klienta.

Jak wspomnieliśmy, lokale wyróżnione w Przewodniku Michelin stają się miejscami elitarnymi, więc jeśli chciałabyś odwiedzić restaurację z gwiazdką Michelin, szykuj się na spore wydatki i wielotygodniowe (a nawet wielomiesięczne) oczekiwanie w kolejce – na tyle wcześniej trzeba rezerwować stolik.

Atelier Amaro – polski akcent

Jedyną polską restauracją, której udało się zdobyć gwiazdkę Michelin jest Atelier Amaro, prowadzona w Warszawie przez Wojciecha Modesta Amaro. Dzięki 2 dekadom starań udało mu się osiągnąć to wielkie wyróżnienie dla swojej restauracji i sławę dla siebie - jako laureat tak prestiżowej nagrody z marszu stał się kulinarną wyrocznią w programach Top Chef i Hell's Kitchen.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Dekoracje wnętrz, meble, a nawet całe remonty – wszystko moż...
poniedziałek, luty 27, 2017 - 09:46
Test na menopauzę - kiedy warto go wykonać? (fot. fotolia)
Dzięki obserwacji własnego ciała czujemy się spokojne i bard...
poniedziałek, luty 27, 2017 - 08:50
Moda dosięga również przestrzeni, jakie urządzamy – niezależ...
piątek, luty 24, 2017 - 10:58
Właściwośći herbaty z czystka (fot. depositphotos)
Czystek od lat jest stosowany w medycynie naturalnej. Od set...
piątek, luty 24, 2017 - 10:35
(655)
(520)
(508)
(507)
(385)
(365)
(325)
(291)
(257)
(245)
(217)
(204)
(160)
(148)
(114)
(108)
(98)
(92)
(90)
(85)
(81)
(74)
(73)
(71)
(69)
(69)
(68)
(63)
(60)

  

Reklama