Jesienią powinniśmy szczególnie zadbać o odpowiednią regenerację. Pijąc odżywcze soki, nie tylko wzmocnimy nasz organizm w walce z groźnymi wirusami, ale również poprawimy samopoczucie, zwiększymy koncentrację i zatroszczymy się o stan skóry.

Dbając o prawidłowe nawodnienie, warto pamiętać, że liczy się nie tylko ilość, ale przede wszystkim rodzaj wypijanych płynów. Najzdrowsza jest woda mineralna, a zaraz po niej soki, ale nie te z kartonu, w których znajdziemy najwięcej cukru i innych dodatków, tylko takie, które przygotujemy samodzielnie w domu.

10 przepisów na domowe soki

Przygotowanie domowych soków jest bardzo proste. Potrzebujemy odpowiednich, łatwo dostępnych składników, kilku minut wolnego czasu i dobrego pomysłu. Niezbędny będzie również odpowiedni sprzęt, który ułatwi nam pracę.

Godne polecenia wyciskarki wolnoobrotowe i blendery w najlepszych cenach znajdziemy w dobrych sklepach internetowych.

1. Sok czerwony

Składniki: 2 pomarańcze, garść truskawek, kilka kawałków arbuza bez skórki i pestek, garść malin, ewentualnie szklanka wody mineralnej i ziarenka wanilii.  Sezonowe owoce z powodzeniem można zastąpić mrożonymi.

Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok, pozostałe owoce miksujemy. Mieszamy ze sobą składniki, a w razie potrzeby dodajemy szklankę zimnej wody mineralnej. Doprawiamy wanilią.

2. Sok żółty

Składniki: cytryna, 4 pomarańcze, limonka, kawałek melona, kostki lodu, 2 listki świeżej mięty.

Przygotowanie: Z cytryny, limonki i pomarańczy wyciskamy sok, melona kroimy na małe kawałki. Do soku wrzucamy kostki lodu i listki mięty, a na koniec dodajemy kilka kawałków melona.

3. Sok zielony

Składniki: kilka jabłek, 2 limonki, listki mięty, kostki lodu, kilka plasterków cytryny.

Przygotowanie: Z owoców wyciskamy sok, dodajemy kostki lodu i listki mięty oraz kilka cienkich plasterków cytryny, by napój wyglądał jeszcze bardziej apetycznie.

4. Sok jak napój izotoniczny

Składniki: kilka jabłek, 2 pomarańcze, limonka, cytryna, garść malin, łyżka miodu, listki mięty, kostki lodu.

Przygotowanie: Z jabłek, pomarańczy, limonki i cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód, miętę i kostki lodu. Mieszamy i przelewamy do szklanki lub bidonu sportowego.

5. Sok na piękną cerę

Składniki: marchew, jabłka, duży dojrzały banan, kostki lodu.

Przygotowanie: Z jabłek i marchwi wyciskamy sok. Banana kroimy na kawałki i blendujemy. Mus bananowy przelewamy do wysokiej szklanki, następnie powoli dolewamy sok, uważając, by płyny się nie wymieszały. W razie potrzeby dodajemy kostki lodu. Podajemy z włożoną do szklanki grubą rurką i ozdobną palemką. Bezpośrednio przed spożyciem mieszamy mus z sokiem.

6. Sok z kawałkami owoców

Składniki: 2 pomarańcze, mango, kilka plasterków świeżego ananasa, pół szklanki zimnej wody mineralnej.

Przygotowanie: Z pomarańczy i mango wyciskamy sok, ananasa pokrojonego na małe kawałki wrzucamy do napoju. W zależności od preferencji dolewamy zimnej wody.

7. Sok wieloowocowy

Składniki: 2 jabłka, duży banan, 2 pomarańcze, 2 marchewki, grapefruit, listki świeżej mięty, kilka malin dla ozdoby.

Przygotowanie: Z owoców wyciskamy sok, wrzucamy listki mięty, a na koniec dodajemy kilka malin.

8. Sok arbuzowy

Składniki: pół dużego arbuza, 2 jabłka, limonka, łyżka miodu, kostki lodu.

Przygotowanie: Z pozbawionego skóry i pestek arbuza wyciskamy sok lub go blendujemy, dodajemy sok z jabłek i połowy limonki oraz łyżkę miodu. Mieszamy, a w razie potrzeby dorzucamy kostki lodu.

9. Sok z jabłek i borówek

Składniki: 3 jabłka, 2 garści borówek, cytryna, łyżka miodu.

Przygotowanie: Wyciskamy sok z jabłek i cytryny, dodajemy miód. Borówki blendujemy, zostawiając kilka do dekoracji. Mieszamy zblendowane borówki z sokiem, ozdabiamy pozostałymi owocami.

10. Sok z malin i truskawek

Składniki: kilkanaście świeżych lub rozmrożonych truskawek, 2 garści malin, 2 jabłka, kostki lodu.

Przygotowanie: Z jabłek wyciskamy sok, pozostałe owoce blendujemy. Wszystko mieszamy, a na koniec dorzucamy kostki lodu.

Smacznego!