Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię!

 Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię
Bądź kulinarnie mocny – Dynia niejedno ma imię

Pyzata, złocista dynia jest prawdziwą królową jesieni. Cieszy kolorem, zachwyca smakiem, a w wielu domach zanim trafi do garnka, jest traktowana jako ozdoba. Dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni?

Odpowiedzi poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak z dyni zrobić przetwory.

Pani ekscelencja: dynia

Choć dynia zazwyczaj kojarzy nam się z zabawą halloweenową, warto o niej pamiętać nie tylko ostatniego dnia października. Powód? Jest prosty, oprócz pięknego wyglądu jest kopalnią cennych witamin i składników mineralnych. Zawarty w niej beta-karoten hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Obniża także poziom złego cholesterolu i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Co więcej - ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność, dlatego warto zjadać ją w okresie wzmożonych zachorowań.

W różnej postaci

Istnieje szeroka gama dań, które można przygotować z dyni. Zaczynając od placuszków dyniowych, przez rozgrzewające zupy dyniowe z dodatkiem curry czy imbiru, po dyniowe ciasta i ciasteczka. Dynię możemy również wekować, marynować, a także przerabiać na konfiturę. Kreatywność w kuchni może być nieograniczona - właśnie takiego podejścia uczy Maciej Wawryniuk, Szef Kuchni Kamis, w ramach programu „Kulinarnie Mocni”. Dzięki temu edukatorzy Banków Żywności, odkryli ciekawe połączenia smaków, jak np. dynia w occie z kardamonem czy konfitura z dyni z dodatkiem imbiru i cynamonu.

Dyna w occie z kardamonem

Składniki

  • 1,5kg dyni bez pestek
  • 0,5l wody
  • 200g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 200ml octu winnego z białego wina KAMIS
  • 5 owoców kardamonu KAMIS
  • 3-5 szt. goździków całych KAMIS

Sposób przygotowania

Oczyszczoną dynię pokrój w grubą kostkę. Wodę zagotuj z octem, cukrem i przyprawami. Do gotującego syropu włóż dynię i gotuj około 3 minuty. Wyjmij i włóż do słoików. Syrop ponownie zagotuj. Zalej dynię, zakręć, wstaw do piekarnika i pasteryzuj około 15 minut w temperaturze 130°C. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Dobra rada: Podobnie jak inne marynowane warzywa i owoce, dynię możesz serwować jako dodatek do pieczonych mięs, sałatek, a nawet deserów. Dodatek kardamonu i goździków sprawia, że jest aromatyczną przystawką, nawet podana samodzielnie.

Konfitura z dyni

Składniki

  • 1kg oczyszczonej dyni
  • 200ml wody
  • 300g cukru
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego KAMIS
  • 1 łyżeczka cynamonu KAMIS

Sposób przygotowania

Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, fileciki z pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć i odstaw je do wystudzenia do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.

Smacznego!

O programie „Kulinarnie Mocni”

To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Święta pełne blasku z BRITOP Lighting
Chyba nikt nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez klimatyc...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 13:30
Oczyszczacz powietrza dla dziecka
Zdrowie człowieka uzależnione jest między innymi od stanu po...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 11:07
Biżuteria Beller
Marzysz o ozdobach, które przyciągną, uwiodą i zachwycą swoj...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 10:02
Zabawka na biegunach jako spełnienie marzeń każdego dziecka!
Koniki na biegunach to obecnie zabawki nieco zapomniane. Czę...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 08:58

  

Reklama