Makaron, wbrew powszechnym opiniom, jest produktem dietetycznym. W jednej porcji znajduje się około 100 kcal. Niestety, to tłuste dodatki, takie jak boczek, śmietana, oliwa lub ser sprawiają, że całe danie staje się bombą kaloryczną. A czy istnieją dietetyczne, zdrowe przepisy na dania z makaronem? Oczywiście! Podajemy sprawdzone i wyjątkowo smaczne propozycje.

Kilka zasad, aby makaron był „fit”

Makarony, zarówno te z mąki pszennej, jak i razowej, są lekkostrawne. Aby zachować ich zdrowy i dietetyczny charakter nie wolno łączyć ich z tłustymi dodatkami. Pamiętajmy też, aby zawsze gotować je al dente, a więc tak, by były odrobinę twardawe. Dzięki temu nie wzrasta ich indeks glikemiczny (nie ma tak zwanych „skoków cukru” we krwi). Wybierajmy zawsze makarony wysokiej jakości, na przykład marki Firenze.

Makarony fit, czyli dania idealne!

Dietetyczne, przepyszne spaghetti? Nic prostszego. Aby takie stworzyć, wystarczą jedna cebula, łyżka oliwy, dwa ząbki czosnku i pomidorowa passata lub świeże pomidory. Cebulę i czosnek należy obrać i posiekać, a następnie chwilę smażyć na oliwie. Kiedy poczujemy przyjemny zapach, a cebulka zmięknie, wlewamy passtę. Teraz będzie potrzebna cierpliwość. Sos pomidorowy będzie potrzebował przynajmniej pół godziny, aby odparować i zgęstnieć. Należy go często mieszać! Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem oraz listkami bazylii. Sos doskonale połączy się z ugotowanym al dente makaronem spaghetti, który należy koniecznie udekorować świeżą bazylią. Danie można posypać odrobiną parmezanu, pamiętajmy jednak, że jedna łyżka w zupełności wystarczy!

Innym pomysłem może być sałatka z makaronem razowym. Powinien zostać ugotowany (lepiej, aby pozostał twardy, bo później i tak nasiąknie!) i wystudzony. Do niego dodajmy pokrojonego pomidora, pół zielonego ogórka, garść zielonych oliwek oraz świeży koperek. Całość wymieszajmy z odrobiną pieprzu i soku z cytryny, a na samą górę pokrójmy w kostkę dwa plastry półtłustego sera typu feta. Dzięki niemu nie trzeba będzie dodawać soli!

Miłośnicy makaronów z patelni mogą również podsmażyć na jednej łyżce oliwy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z piersią kurczaka. Kiedy mięso delikatnie się zrumieni, dorzućmy do tego dwie duże garście świeżego szpinaku. Gdy listki zmiękną, doprawmy całość solą i pieprzem, a na koniec połączmy z ugotowanym makaronem penne.

To pyszne i zdrowe propozycje nie tylko na szybki obiad, ale również lunch do pracy!