Ekspres gastronimiczny — tradycyjny ciśnieniowy kolbowy czy może automatyczny?

Ekspres gastronimiczny — tradycyjny ciśnieniowy kolbowy czy może automatyczny?
Ekspres gastronimiczny — tradycyjny ciśnieniowy kolbowy czy może automatyczny?

Polacy uwielbiają kawę i co ważne — ta miłość jest coraz większa. Nie bez znaczenia jest także to, że doceniamy dobre jakościowo i profesjonalnie zaparzone kawy, dlatego restauratorzy, osoby prowadzące kawiarnie czy inne lokale gastronomiczne, w których serwowana jest kawa, muszą dysponować dobrym sprzętem do jej przygotowywania. Jeżeli zastanawiasz się właśnie jaki ekspres wybrać do swojego lokalu, dobrze trafiłeś — my Ci podpowiemy!

Wybór przyprawiający o zawrót głowy

Wybór, jeżeli chodzi o ekspresy gastronomiczne, jest naprawdę szeroki: od chyba najbardziej znanych ekspresów ciśnieniowych kolbowych, przez ciśnieniowe automatyczne, na przelewowych i dzbankowych kończąc. Jak się w tym nie pogubić? Specjaliści radzą — po pierwsze warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy kawa będzie w naszym lokalu priorytetem i czy to właśnie ona ma za zadanie przyciągać do nas gości? Jeżeli odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi TAK, potrzebny będzie dobrej jakości sprzęt oraz profesjonalnie przeszkoleni pracownicy. W takim wypadku oczywistym wyborem będzie ekspres ciśnieniowy kolbowy — to właśnie taki ekspres przeznaczony jest dla kawiarni, chcących się szczycić najlepszą kawą w mieście. Trzeba jednak pamiętać, że tego rodzaju ekspres musi iść w parze z profesjonalnym personelem i najlepszej jakości kawą. W przypadku podjęcia decyzji o wyborze właśnie tego rozwiązania nie bez znaczenia jest także kwestia wizualna — elegancki ekspres kolbowy to z pewnością ozdoba lokalu!

A może ekspres automatyczny?

Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku, jeżeli to nie kawa stanowi główną „atrakcję” naszego lokalu. Jeżeli czymś, co ma wyróżniać prowadzoną przez nas restaurację, jest np. jedzenie śródziemnomorskie, profesjonalny ekspres kolbowy może okazać się zbędnym wydatkiem. W takim przypadku warto zastanowić się nad wyborem ekspresu automatycznego. Ekspres gastronomiczny nie musi bowiem wymagać żadnych specjalnych umiejętności, jeżeli chodzi o obsługę, a wręcz może być w stanie z niego korzystać np. osoba będąca gościem w hotelu. Bardzo duży wybór tego typu sprzętu oferuje firma XXL gastro, odwiedzając ich stronę: https://www.xxlgastro.pl/pl/inne/ekspresy-do-kawy/ekspresy-automatyczne/, znajdziemy urządzenia w różnym zakresie cenowym, dzięki czemu z pewnością każdy znajdzie tam coś odpowiedniego dla swojego biznesu.

Na co należy zwrócić szczególną uwagę, decydując na tego typu ekspres? Podstawową sprawą jest wydajność takiego urządzenia, trzeba bowiem sprawdzić, czy przygotuje on wymaganą ilość kaw dla gości, w satysfakcjonującym dla nas czasie. Warto zwrócić także uwagę na wylewki, od nich zależy jakie naczynia będziemy mogli podstawić pod ekspres — czy będą to jedynie niskie filiżanki, czy może również szklanki i kubki (musimy sobie odpowiedzieć na pytanie, w czym kawa będzie serwowana).

Kwestiami, które również nie powinny zostać pominięte, jest łatwość czyszczenia oraz konserwacji takiego ekspresu. Z racji na to, że tego typu urządzenia są często bardzo intensywnie eksploatowane, ma to ogromne znaczenie, zupełnie tak samo, jak dostępność serwisu, który zadba o szybkie i sprawne usunięcie wszelkich usterek.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Sprawdź, jak szybko i wygodnie suszyć grzyby
Jesteś fanem potraw, w których głównymi bohaterami są grzyby...
piątek, Listopad 16, 2018 - 13:00
Idealny prezent dla teściowej? Sprawdź nasze propozycje!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy moment w roku, na któr...
piątek, Listopad 16, 2018 - 12:20
Kiedy sięgnąć po maskę do twarzy Aqua Bomb od Garnier?
Maska Moisture + Aqua Bomb od Garnier to najlepszy sposób na...
piątek, Listopad 16, 2018 - 11:10
Pstrąg nie tylko w górach. Podpowiadamy, jak i gdzie kupić najlepszą rybę
Pstrąg to prawdziwy rarytas. Jego delikatne, białe i chude m...
piątek, Listopad 16, 2018 - 10:00

  

Reklama