Sezon na rabarbar

Sezon na rabarbar
Sezon na rabarbar

Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę Wołgę… z dalekich Chin. To smakowite warzywo zyskało w naszym kraju niezwykłą popularność, a wielu z nas kojarzy się z błogim dzieciństwem spędzanym u babci i smakiem rabarbarowego kompotu, czy ciasta drożdżowego.

Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko, dlatego, warto czerpać z niego jak najwięcej i spróbować przygotować potrawy z dzieciństwa w zupełnie nowej, bakaliowej odsłonie.

Rabarbar ceniony jest przede wszystkim ze względu na swój kwaskowaty, orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza się w chłodnych napojach i rewelacyjnie pasuje do słodkich potraw i deserów, ponieważ doskonale przełamuje smaki. Rabarbar można przygotować na tysiące sposobów. Dobrze smakuje duszony, gotowany czy pieczony. Zapiekamy go w drożdżowym cieście i pod kruszonką. Świetnie nadaje się również do przygotowania różnego rodzaju sosów. Smak rabarbaru można wzbogacać dodając do niego np. skórkę z cytryny, suszone owoce lub orzechy. W połączeniu z tymi składnikami tworzy np. delikatne musy lub sosy. Dodatkowo, ze względu na niepowtarzalny kolor, przygotowane z niego dania staną się również ozdobą naszego stołu.

Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi i żurawiną z sokiem z granatu

Składniki na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • Pół kilo truskawek
  • 1 łyżka masła
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g Orzechów laskowych Bakalland

Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe paski. Przekładamy do garnka z cukrem, masłem, mąką ziemniaczaną i żurawiną. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż składniki połączą się sobą. Gotowe nadzienie przekładamy do formy do pieczenia i układamy wokół niego plasterki truskawek. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone, pokrojone w kostkę masło rozcieramy z mąką, następnie dodajemy cukier i posiekane orzechy laskowe. Gotową kruszonką posypujemy masę z rabarbaru i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 45 minut, aż kruszonką będzie złocista. Deser, najlepiej smakuje podany z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Święta pełne blasku z BRITOP Lighting
Chyba nikt nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez klimatyc...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 13:30
Oczyszczacz powietrza dla dziecka
Zdrowie człowieka uzależnione jest między innymi od stanu po...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 11:07
Biżuteria Beller
Marzysz o ozdobach, które przyciągną, uwiodą i zachwycą swoj...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 10:02
Zabawka na biegunach jako spełnienie marzeń każdego dziecka!
Koniki na biegunach to obecnie zabawki nieco zapomniane. Czę...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 08:58

  

Reklama