Słodka Siesta na grillu!

Słodka Siesta na grillu!
Słodka Siesta na grillu!

Wielu osobom grill kojarzy się wyłącznie z kiełbaskami, karkówką i szaszłykami. Jednak na ruszcie można przyrządzić także… wyjątkowe desery! Łącząc pyszne polskie jabłka w różnorodnymi bakaliami, przygotujesz proste, zdrowe i pyszne słodkości, idealne jako fit przekąska lub słodkie zwieńczenie grillowej imprezy.

Owocowe desery prosto z rusztu to oryginalna pozycja w grillowym menu, która może pozytywnie zaskoczyć fanów mięs lub osoby na diecie, które szerokim łukiem omijają grillowe imprezy. Tymczasem na ruszcie również można przygotować lekkie, aromatyczne przekąski, które kuszą naturalną słodyczą i doskonale sprawdzą się podczas spotkań w ciepłe wiosenne popołudnia. Rumiane jabłka z różnorodnymi bakaliami Siesta to deser, po który chętnie sięgną dorośli i dzieci. Słodko-kwaskowa żurawina, dorodne Rodzynki sułtanki, słoneczne morele i chrupiące płatki migdałów będą królewskim nadzieniem dla gorących jabłuszek. Lekko, smacznie i zdrowo – takie menu zachęca do organizowania częstych przyjęć i odkrywania nowych smaków dań z grilla!

Jabłuszka na ruszcie

Składniki:

- 10 kwaskowych jabłek

- Rodzynki sułtanki Siesta

- Żurawina suszona Siesta

- Migdały płatki Siesta

- Morele suszone Siesta

- 2 łyżki miodu

- Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita

- Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita

- Goździki Appetita

- Chili mielone Appetita

- folia aluminiowa

Przygotowanie:

Morele suszone Siesta posiekaj, Migdały płatki Siesta pokrusz i połącz w misce z rodzynkami i żurawiną. Dodaj Rodzynki sułtanki i Żurawinę Siesta oraz 2 łyżki miodu. Wymieszaj. Wsyp do bakalii Cukier wanilinowy Appetita, i szczyptę Cynamonu mielonego Appetita. Dla podkręcenia smaku możesz dodać odrobinę Chili mielonego Appetita. Połącz składniki. Jabłka umyj, pozostaw skórkę i przekrój owoce w poziomie na wysokości 2/3 od dołu, tak, by z ogonkiem pozostał „kapelusz” jabłuszka. Za pomocą ostrego noża lub specjalnej wykrawaczki, usuń gniazda nasienne. Do środka jabłka wbij po 2-3 goździki i włóż bakaliowe nadzienie. Przykryj kapeluszem i dokładnie zawiń w folię aluminiową. Ułóż na ruszcie i grilluj do momentu, gdy jabłko będzie delikatnie miękkie, ale będzie stawiać lekki opór widelcowi (ok. 20 min.) Jabłka ostrożnie rozwiń z folii i wyłóż na talerz. Pyszny deser jest gotowy! :)

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Zaczaruj swoje wnętrze obrazem
Każde wnętrze można zaczarować. W jednej chwili możesz przen...
czwartek, luty 22, 2018 - 13:56
Jak dobrać odpowiedni zapach na zimę?
Pogoda za oknem zmienia się, a razem z nią nasz nastrój i sa...
czwartek, luty 22, 2018 - 12:39
Tapety w inspirujących aranżacjach salonów
Współczesne tapety zachwycają różnorodnością i możliwościami...
środa, luty 21, 2018 - 13:24
Get the look - Kylie Jenner
Influencerka, młoda mama i dla wielu ikona mody. Kylie Jenne...
wtorek, luty 20, 2018 - 12:21

  

Reklama