Zdrowe, sprawdzone i nieskomplikowane śniadanie? To możliwe! Przełam poranną rutynę i postaw na oryginalny przepis. Pożywną propozycją będą apetyczne Pomidory faszerowane serkiem wiejskim. Przygotujesz je szybko, a do tego staną się ozdobą talerza.

Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Czas przygotowania: ok. 15min

Liczba porcji: 5 porcji

Poziom trudności: Łatwy

Składniki:

  • dojrzałe pomidory – 5 średnich sztuk
  • świeża bazylia – 1 pęczek
  • Serek Wiejski lekki od OSM Piątnica 150g – 2 szt.
  • kukurydza konserwowa – ½ puszki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć miąższ. Do serka wiejskiego dodać posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę, oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać. Dno pomidorów wypełniać warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem. Tak przygotowane przykryć kapeluszami.

kopia pomidory faszerowane serkiem wiejskim

Smacznego!