Burger na trzy sposoby!

Burger na trzy sposoby
Burger na trzy sposoby

28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Obecnie danie to jest jednym z najpopularniejszych na świecie.

Na jego pierwotną wersję z 1904 roku składał się jedynie kotlet mielony, grillowana bułka, sałata i musztarda z majonezem. Dzisiaj znamy wiele odmian tej potrawy, również w wersji light czy wegetariańskiej. Eksperci marki Kühne z okazji Dnia Hamburgera, przygotowali trzy wariacje na temat tej popularnej kanapki.

Mimo tego, że daniem tym zajadają się zarówno kobiety jak i mężczyźni, to właśnie panie najczęściej szukają kulinarnych alternatyw dla klasycznego burgera. Chcąc przygotować wersję wegetariańską, niskotłuszczową, czy zwyczajnie urozmaicić smak mięsa, warto skorzystać z poniższych przepisów. Najlepszym sposobem na uczczenie tego święta jest bowiem przygotowanie prawdziwej, amerykańskiej uczty.

Hamburger dla dbających o linię

Jeśli chcemy ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, to najlepszym rozwiązaniem będzie zamienienie tradycyjnego mięsa wołowego na kurczaka. Drób to wartościowe źródło białka i wielu witamin.

Składniki:

- Pierś z kurczaka

- Dressing Enjoy Kremowa Cebulka marki Kühne

- Pomidorki koktajlowe

- Sałata

- Bułka pełnoziarnista

Przygotowanie:

Mięso myjemy i czyścimy. Następnie dokładnie nacieramy je dressingiem i grillujemy. Pomidorki myjemy, nakrawamy z jednej strony i również wrzucamy na grilla na kilka minut. Bułkę kroimy na pół, wkładamy do niej umytą sałatę, ugrillowane mięso i pomidory.

Vege burger

Burger z zielonego groszku z dressingiem cytrynowo maślankowym będzie nie tylko idealną propozycją dla wegetarian, ale również zadba o sylwetkę. Dressing słodzony jest syropem z agawy i jest idealny dla osób uczulonych na gluten.

Składniki:

- 200 g ugotowanego groszku

- 1 jajko

- Łyżka mąki kukurydzianej

- Dressing Wellfit Cytryna i Maślanka marki Kühne

- 1 ogórek gruntowy

- Sałata

- Pomidor

- Żółta papryka

- Pełnoziarnista bułka

- Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Groszek blendujemy z jajkiem i mąką na jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety i pieczemy na grillu przez kilka minut po każdej stronie. Warzywa myjemy, kroimy na plasterki, mieszamy i doprawiamy dressingiem. Bułkę przekrawamy na pół, wkładamy do niej mieszankę warzyw i kotleta z groszku.

Hamburger z masłem orzechowym i bekonem

Danie to jest idealne, kiedy mamy ochotę na tradycyjnego burgera w niespotykanym wydaniu. Dodatek masła orzechowego znakomicie podkreśla smak wołowiny i boczku.

Składniki:

- 150 g mielonej wołowiny

- Bułka do burgerów

- Łyżka masła orzechowego

- Sałata

- 3 plasterki wędzonego boczku

- Pomidor

- Czerwona cebula

- Sos Barbecue marki Kühne

- Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wołowinę mieszamy z 2 łyżkami sosu barbecue i doprawimy solą oraz pieprzem do smaku. Formujemy kotleta i grillujemy do momentu, aż uzyska on pożądany stopień wysmażenia. Boczek grillujemy aż będzie chrupki. Warzywa myjemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pomidora na plasterki. Na przekrojonej bułce kładziemy sałatę, ugrillowaną wołowinę, łyżkę masła orzechowego, bekon, pomidora i cebulę.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Łososiowe rollsy z warzywami
Szybkie, smaczne, zdrowe i na jeden kęs - chcecie wiedzieć c...
środa, Wrzesień 20, 2017 - 11:30
Top Secret  - nowocześnie i kobieco
Prezentacja kolekcji na jesień i zimę 2017 Top Secret już za...
środa, Wrzesień 20, 2017 - 09:43
Jak prać ubranka dla niemowlaka?
Przygotowanie wyprawki, zwłaszcza dla pierwszego dziecka w r...
środa, Wrzesień 20, 2017 - 08:13
Jak przygotować się do egzaminu maturalnego?
Wiele osób ma duży problem z przygotowaniem się w sposób odp...
środa, Wrzesień 20, 2017 - 07:45
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama