Letnie spotkania z przyjaciółmi - pomysły na dania, które skradną serca gości!

Letnie spotkania z przyjaciółmi, pomysły na dania które skradną serca gości
Letnie spotkania z przyjaciółmi, pomysły na dania które skradną serca gości

Letnie spotkania z przyjaciółmi najlepiej smakują podczas odkrywania nowych, kulinarnych smaków. Wspólne grillowanie, czy wieczory spędzone przy dużym stole na smakowaniu wspólnie przygotowanych dań, to doskonały moment na opowieści o wakacyjnych podróżach i planach...

Szczególnie, że zostało nam jeszcze kilka tygodni do zakończenia lata. Nie zmarnujmy więc tego czasu i wspólnie cieszmy się chwilą, kosztując przy tym doskonałych potraw z dodatkiem bakalii.

Słoiczek sałatki z czerwonej kapusty i sosu z mandarynek z bakaliową nutą

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 0,5 kg mandarynek
  • Świeża mięta pieprzowa
  • 75 g orzechów Pinii Bakalland
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej Bakalland)
  • Sól i pieprz do smaku

Młodą kapustę szatkujemy na drobne paski. Następnie delikatnie przez ok 2-3 minut gotujemy na parze, tak aby kapusta nabrała delikatnej miękkości, ale nie rozgotowała się. W tym czasie w osobnym naczyniu wyciskamy sok z 3 mandarynek, dodajemy do niego Złote owoce, kilka liści mięty, czekamy aż bakalie delikatnie zmiękną i następnie blendujemy całość. Pozostałe mandarynki dzielimy na kawałki i dodajemy do kapusty, do wszystkiego dodajemy podprażone wcześniej orzechy pinii. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę delikatnie polewamy sosem. Sałatka najlepiej smakować będzie podana w piknikowych słoiczkach.

Grillowane szaszłyki z serem Halloumi i suszonym mango

Składniki (na 6 porcji):

  • 250 g sera Halloumi
  • 6 większych pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • Świeży rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy
  • 70 g Mango Bakalland
  • Szczypta chilli
  • Sól i pieprz do smaku

Ser kroimy na większe kostki, cebulę w plasterki. Następnie na patyczki do szaszłyków nadziewamy wszystkie składniki. Gotowe szaszłyki skrapiamy oliwą, przyprawioną solą, pierzem i odrobiną chili, a także roztartymi w dłoniach świeżymi listkami rozmarynu. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy przez ok. 6 minut, aż wszystkie składniki delikatnie się przyrumienią. Szaszłyki możemy przygotować również piekąc wszystkie składniki w piekarniku z termoobiegiem przez ok. 10 minut.

Francuskie ślimaki ze Złotymi owocami i roszponką

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 2 gruszki
  • 1 białko
  • 1 opakowanie sałaty roszponki
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Gruszki kroimy na drobną kostkę i razem ze Złotymi owocami podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego długie paski. Następnie nakładamy na nie farsz z gruszek i Złotych owoców i zawijamy w fantazyjne ślimaki. Wszystko za pomocą pędzelka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotowe ślimaki rozkładamy na liściach sałaty, wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.

SMACZNEGO! :)

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Święta pełne blasku z BRITOP Lighting
Chyba nikt nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez klimatyc...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 13:30
Oczyszczacz powietrza dla dziecka
Zdrowie człowieka uzależnione jest między innymi od stanu po...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 11:07
Biżuteria Beller
Marzysz o ozdobach, które przyciągną, uwiodą i zachwycą swoj...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 10:02
Zabawka na biegunach jako spełnienie marzeń każdego dziecka!
Koniki na biegunach to obecnie zabawki nieco zapomniane. Czę...
piątek, Grudzień 15, 2017 - 08:58

  

Reklama