
Dzięki glutenowi na wypiekanym chlebie widnieje chrupiąca skórka, a wnętrze jest ciągliwe, elastyczne. Ale nie tylko w piekarnictwie gluten jest pożądanym składnikiem. Jako idealny nośnik smaku gluten pojawia się także w wędlinach, słodyczach, czy wyrobach mlecznych.
Gdy zaobserwujemy u siebie powyższe objawy, należy odstawić gluten. Dieta bezglutenowa powinna stanowić naszą codzienność, a szybko uporamy się z przykrymi dolegliwościami. Należy pamiętać, że odstawiając gluten nie tracimy nic cennego, gdyż ten składnik pożywienia nie posiada większych wartości odżywczych. Jedzenie bezglutenowe może być smaczne, zdrowe, a co za tym idzie bardziej odpowiednie dla naszego organizmu.
Pamiętaj, że gluten może czaić się także w pozornie wolnej od glutenu żywności. Dokładnie sprawdzaj etykiety produktów spożywczych, mając na uwadze, że gluten może także występować pod inną nazwą, jak np. słód, skrobia, białko roślinne, hydrolizowane białka roślinne, owies. Warto wiedzieć, że produkty bezglutenowe oznaczone są na opakowaniach symbolem przekreślonego kłosa. To bardzo ułatwia pierwsze zderzenie z przejściem na dietę wolną od glutenu. Zakupy stają się prostsze, a o pomyłki trudniej.
Smart Nutrition Produkty bezglutenowe od Noble Health
Pieczywo pszenne, lub żytnie musimy zastąpić pieczywem bezglutenowym. W większości dużych sklepów kupimy bezglutenowe chleby i bułki, a także mieszanki do wypieków. Spora część osób woli sama przygotować pieczywo bezglutenowe we własnym domu, korzystając z gotowej mieszanki, na której znajdziemy przepis jak krok po kroku upiec własny, pachnący bochenek chleba. Pieczywo z takiej mieszanki jest nie tylko pyszne, ale też długo zachowuje świeżość. Jak widzisz na diecie bezglutenowej nie musisz rezygnować właściwie z niczego, ważne by znaleźć odpowiednie zamienniki, z których upieczesz, bądź ugotujesz swoje ulubione dania.
Komentarze