Wiele osób zaczyna prowadzić zdrowy tryb życia. Chodzimy na treningi, zmieniamy przyzwyczajenia żywieniowe. Do tych najbardziej znanych należy wykluczenie z diety ziemniaków. Najczęściej w zamian wybieramy ryż.

Różne odmiany

Na rynku znajdziemy mnóstwo odmian ryżu. Możemy wybrać długo, średnio i krótkoziarniste. Najbardziej sypki jest pierwszy z wyżej wymienionych, z kolei te z krótkimi ziarnami są mocno kleiste, ale także bardziej aromatyczne. To, jakiego rodzaju ryżu użyjemy, w dużej mierze zależy od naszych upodobań i rodzaju dania, jakie chcemy przygotować.

Jaki kolor będzie najlepszy?

Oczywiście najbardziej znany jest ryż biały. Kupimy go niemal w każdym sklepie spożywczym. Bardzo szybko go przygotujemy, ale niestety nie dostarczy nam on wielu składników odżywczych. Inaczej jest w przypadku ryżu brązowego. Dzięki błonnikowi i licznym witaminom będzie doskonałym uzupełnieniem diety. Wyróżnia go delikatny, orzechowy smak. Dużo mniej popularne są ryże czerwone i czarne. Są to odmiany niełuskane. Zawierają także mnóstwo składników odżywczych.

Najlepszy z najlepszych

Niewątpliwie jedną ze zdrowszych odmian jest ryż basmati. Orzechowy aromat i śnieżnobiały kolor przekonają do jedzenia nawet największego niejadka. Jednym z krajów, gdzie się go uprawia są Indie. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć? Jest bardzo sypki i cienki, gotując go, nie musimy martwić się, że nagle stanie się klejący. Możemy go dodawać do wielu potraw, między innymi ryb i różnego rodzaju mięs. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owoców morza. Ma on wiele wartości odżywczych, szczególnie żelaza i witaminy B6. Jest idealny dla osób będących na diecie, ponieważ nie jest kaloryczny.

Ryż to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Wybierając odpowiedni rodzaj, dostarczymy naszemu organizmowi wielu składników odżywczych, jednocześnie nie rezygnując z walorów smakowych podawanych dań. Starajmy się wprowadzić go do codziennej diety, a za jakiś czas z pewnością zauważymy jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie.