Bakłażan zapiekany w pomidorach to potrawa dobra na każdy apetyt i na każdą okazję. Może to być szybka zakąska lub danie na obiad.

Produkty:

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 dużych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażan pokrój w plastry, ułóż warstwowo w cedzaku, posyp każdą warstwę solą. Odstaw na 30 minut. Spłucz i osusz ściereczką.
  2. 2 łyżki oliwy rozgrzej na patelni i smaż bakłażan, aż będzie miękki i złocisty. Po usmażeniu przełóż bakłażan na talerz.
  3. Na patelnię dolej oliwę, podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, drobno posiekanym. Cebula i czosnek muszą się zarumienić.
  4. W naczyniu żaroodpornym (dość płaskim) ułóż warstwę pomidorów, warstwę bakłażana, cebuli, każdą warstwę posyp solą, czarnym pieprzem i tymiankiem. Takie warstwy układaj tak długo, aż ułożysz wszystkie warzywa. Pamiętaj o tym, że wierzchnią warstwę mają tworzyć pomidory.
  5. Następnie skrop potrawę delikatnie oliwą i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
  6. Na koniec posyp potrawę parmezanem i wstaw do piekarnika do czasu, aż parmezan będzie miał złoty kolor.

Smacznego!