Biała kiełbasa pieczona i gotowana z przyprawami zawsze znajdą swoje miejsce na Wielkanocnym stole.

Biała kiełbasa pieczona

Produkty:

  • 800g białej kiełbasy
  • 3 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Olej połącz z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez prasę majerankiem, pokruszonym liściem laurowym i lekko rozgniecionym pieprzem i zielem angielskim.
  2. Dodaj pół łyżeczki soli, wymieszaj i zalej tym włożoną do miski i ponakłuwaną cienkim szpikulcem kiełbasę. Kiełbasę w tej zalewie wstaw na 12 godzin do lodówki.
  3. Po 12 godzinach kiełbasę wyjmij z zalewy i nie spłukując oczyść z przypraw.
  4. Kiełbasę zwiniętą w wianuszek włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 1 godzinę.
  5. Podawaj z chrzanem ze śmietaną.

Biała kiełbasa gotowana z przyprawami

Produkty:

  • 800g białej kiełbasy
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:

  1. W rondlu zagotuj wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i majerankiem.
  2. Włóż opłukaną kiełbasę i gotuj na małym ogniu około 20 minut.
  3. Następnie kiełbasę wyjmij z wody, ułóż na półmiskach i podawaj z chrzanem.

Smacznego !
Pomysł zaczerpnięto z :”Kuchnia polska”Marzena Wasilewska