dania główne

Karp w makaronowej odsłonie

19 Grudzień, 2016
Karp w makaronowej odsłonie (fot. fotolia)

Polska tradycja wigilijna to menu złożone z 12 potraw. Pośród nich ważne miejsce zajmuje karp, bez którego nie wyobrażamy sobie już świątecznych przygotowań. Tradycyjnych sposobów na przyrządzenie tej słodkowodnej ryby jest wiele, ale warto sięgnąć także po niestandardowe kulinarne rozwiązania. Jak zaserwować karpia w zupełnie nowej odsłonie, podpowiada Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

09 Grudzień, 2016

Przepis lekki, szybki, a przy tym odświeżający – smażone klopsiki z cytryną i majerankiem to pomysł na szybki, smaczny obiad.

Składniki na 24 klopsiki:

  • 480 g mielonej cielęciny
  • 4 g suszonego, mielonego majeranku
  • 50 ml soku z cytryn Limmi
  • 20 g tartego sera typu parmezan
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 10 g bułki tartej
  • 60 g mąki
  • olej roślinny
  • sól, pieprz
  • 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

Kalafior po chińsku w kokosowej panierce

22 Wrzesień, 2016

Kalafior można podawać na wiele sposobów - poza klasycznym gotowanym z bułką tartą, placuszkami czy pizzą kalafiorową dobrze czuje się w towarzystwie orientalnych sosów. Przedstawiamy nasz przepis na kalafiora pieczonego w kokosowej panierce, z miodowo-sojowym sosem. Smacznego!

Słodko-pikantny kurczak

06 Wrzesień, 2016
Słodko-pikantny kurczak (fot. depositphotos)

Szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty i wyszukany? Wypróbuj orientalnego kurczaka w słodko-pikantnym sosie i zakochaj się w mieszance aromatów!

Wytrawne placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak!

01 Wrzesień, 2016
Wytrwane placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak! (fot. depositphotos)

Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym wyrazistego i orientalnego smaku.

Kurczak cytrynowy z tymiankiem i ziemniaczkami

07 Czerwiec, 2016

Pomysł na danie inspirowane kuchnią grecką – kurczak cytrynowy, z aromatycznym tymiankiem i równie aromatycznymi pieczonymi ziemniaczkami. Pycha!

Kurczakowe różyczki z pomidorami i pesto

03 Czerwiec, 2016

Kurczakowe różyczki z pomidorami to nieco inne podejście do klasycznych roladek z kurczaka. Aromatyczne, soczyste i efektowne, na pewno zaskoczą Twoich gości!

Lekka lasagne ze szpinakiem

23 Maj, 2016

Smaczna, zdrowa, sycąca i aromatyczna - lasagne ze szpinakiem to idealne danie, gdy za oknem słońce świeci coraz śmielej. Smacznego!

Placki z kaszy gryczanej z sałatką z rukoli i truskawek

12 Maj, 2016

Placki z kaszy gryczanej to kolejny niebanalny sposób na jej podanie – usmażone placki można jeść gołymi rękami (nie rozpadają się), i doskonale pasują do mięsa z grilla i sałatki z rukoli i truskawek. A zamoczone w sosie… Zobacz, jak je przygotować!

Kulki z kaszy gryczanej z pastą z suszonych pomidorów

05 Maj, 2016
Kulki z kaszy gryczanej z pastą z suszonych pomidorów

Szukasz pomysłu na urozmaicenie codziennych obiadów? Lubisz kaszę, ale kolejne porcje z sosem już nie smakują tak dobrze? Przygotuj kulki z kaszy gryczanej z pastą z suszonych pomidorów – szybko, smacznie i aromatycznie.

Pomysły na niedzielny obiad

09 Marzec, 2016
Pomysły na niedzielny obiad (fot.depositphotos)

Czy w niedzielę słyszysz, jak sąsiedzi czymś stukają? Prawdopodobnie biją mięso na kotlety schabowe. Obiad jednak nie musi kojarzyć się tylko i wyłącznie z tym daniem. Warto wypróbować nowe potrawy, szczególnie gdy nie są zbyt trudne i czasochłonne.

Jak zrobić chińskie danie - instrukcja dla początkujących

22 Grudzień, 2015
Jak zrobić chińskie danie - instrukcja dla początkujących

Kuchnia azjatycka jest znana w Polsce nie od dziś. Coraz więcej ludzi staje się miłośnikami takich smaków. Każdy kraj na tym kontynencie ma swoje zwyczaje kulinarne. Jedne są podobne do siebie, inne mniej, jednaj łączy je jedno – aromat przypraw, których w Azji nie brakuje. Często są one używane w różnych kombinacjach. Jak przenieść ten klimat do swojej kuchni? Oto kilka prostych rad i przepis, który umożliwi realizację tego zadania.

Strony

Subscribe to dania główne
  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Herbaciane zakupy – co wpływa na nasz wybór?
Herbata to produkt, który znajdziemy w większości polskich d...
piątek, Maj 26, 2017 - 14:03
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o niestrawności
Nieregularne pory spożywania posiłków, siedzący tryb życia i...
piątek, Maj 26, 2017 - 12:26
Zwalczanie skutków MIOSTARZENIA
Miostarzenie to proces powstawania zmarszczek mimicznych. Są...
piątek, Maj 26, 2017 - 11:54
Fototapety i kreatywne inspiracje na aranżacje wnętrz
Nie potrzebujesz architekta wnętrz, by osiągnąć ciekawe i ni...
piątek, Maj 26, 2017 - 11:20
(665)
(525)
(522)
(515)
(389)
(368)
(328)
(293)
(261)
(249)
(224)
(204)
(161)
(150)
(115)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama