Kawa i herbata towarzyszą Ci każdego dnia. Może każdą filiżankę celebrujesz, a może małą czarną traktujesz jako substytut śniadania. Niezależnie od Twojego stosunku do ciepłych napojów powinnaś spróbować rozmaitych dodatków, które wzbogacą smak i aromat kawy i herbaty!

Na słodko

Miód, dodany do lekko ostudzonej herbaty, będzie dzięki swojemu składowi wzmacniał odporność (co docenisz zwłaszcza jesienią i zimą). Miód świetnie rozbudowuje aromat zielonej i czarnej herbaty, ale to przy kawie możesz zaskoczyć gości. Wystarczy dodać 2 łyżki miodu na spód kubka, posypać cynamonem i ostrożnie zalać kawą. Na koniec uzupełnij kubek ciepłym mlekiem. Dzięki tej kolejności Twoje latte będzie idealnie podzielone na warstwy – złocistą na dnie, czarną w centralnej części i białą na górze.

Cukier trzcinowy to zdrowsza alternatywa klasycznego białego cukru. Zawartość melasy nadaje mu brązowy kolor i karmelowy posmak, wyczuwalny tak w kawie jak i w herbacie.

Kandyzowane owoce świetnie pasują do każdej herbaty, można je również łączyć z przyprawami korzennymi. Możesz sięgnąć po słodką pomarańczową skórkę, słodko-kwaskowe wiśnie czy kandyzowane mango, słodkie i aromatyczne. Oczywiście poza aromatem i wyglądem będziesz korzystała ze składników odżywczych tych dodatków!

Korzennie

Cynamon to bezpieczny wybór w każdej sytuacji. Stosowany od wieków w kuchniach całego świata zasłużył na dominującą pozycję aromatem i właściwościami zdrowotnymi. Kawa i herbata z cynamonem do zastrzyk manganu, żelaza, błonnika i wapnia. Obniża poziom cukru we krwi, pobudza krążenie, rozgrzewa i odkaża. A do tego cynamon uważany jest za afrodyzjak, więc do wieczornej herbaty będzie pasował idealnie…

Imbir, czy świeży czy kandyzowany nadaje napojom głęboki, pikantno-słodki smak. Podobnie jak cynamon odkaża i rozgrzewa, i może być łączony ze wszystkimi innymi dodatkami (choć z miodem smakuje najlepiej). W miarę możliwości stosuj świeży imbir, sproszkowany nie ma tak silnego aromatu i traci część właściwości.

Aromatycznie

Kawa i herbata z wanilią to rozwiązanie, gdy chcesz napoju o wyrazistym, niepowtarzalnym smaku. Lekko słodki, głęboki zapach wanilii uzyskasz stosując świeżą wanilię, aromatyzowany cukier bądź esencję (płynną i w ziarnach). Wanilia jest przy tym uważana za afrodyzjak!

Kardamon pobudza apetyt, reguluje pracę układu trawiennego, odświeża oddech – a przy tym wspaniale pachnie. Niestety ze względu na wysoką cenę jest w Polsce mało popularny, jeśli jednak masz go w kuchni, śmiało dodawaj do herbaty i kawy.

Goździki mają historię tak długą, jak cynamon, i działają podobnie. Stosowane już w medycynie indyjskiej i chińskiej, pogłębia aromat kawy i herbaty. Silnie przeciwutleniające składniki zawarte w goździkach chronią i odmładzają. Dodatkowo goździk odświeża oddech i działa przeciwbólowo na zęby.