Domowe lody truskawkowe to świetny sposób na letnie upały. Gdy żar leje się z nieba, a Ty chcesz się ochłodzić – przygotuj w domowym zaciszu pyszne lody truskawkowe. Polecamy!

Składniki:

  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)
  • masło do podsmażenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • Suszone truskawki np. Crispy Natural

Przygotowanie:

  1. Truskawki pokrój na ćwiartki, podsmaż na rozgrzanym maśle. Odstaw na bok, by ostygły.
  2. Oddziel białka od żółtek – ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  3. Do ubitych białek dodaj 60g cukru pudru i ubijaj dalej, aż uzyskasz lśniącą masę.
  4. W osobnej misce utrzyj żółtka z resztą cukru pudru.
  5. Sztywno ubitą śmietanę, utarte żółtka i posłodzone ubite białka jajek przelej do jednej miski, dodaj truskawki, delikatnie wymieszaj i przełóż do foremki, w której masa zostanie zamrożona.
  6. Foremkę nakryj folią i odstaw do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
  7. Na 10 minut przed podaniem wyjmij gotowe domowe lody truskawkowe z zamrażalnika, by lekko zmiękły i dały się formować łyżką do lodów.
  8. Gotowe porcje lodów udekoruj chrupiącymi plasterkami truskawek Crispy Natural – będą wyglądały pięknie!