Dorsz to ryba łatwo dostępna i pożywna, ma niewiele tłuszczu i kalorii, a przy tym jest znakomitym źródłem białka. Miód, sok z cytrusów i świeże zioła uczynią dorsza wyśmienitym.

Produkty:

  • skórka drobno starta z limonki
  • sok z jednej limonki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
  • 1łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • czarny pieprz
  • 4 filety z dorsza
  • świeży estragon i plasterki limonki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Drobno startą skórkę, sok z limonki, sok z cytryny, oliwę, miód, estragon, pietruszkę i pieprz dobrze wymieszaj w małej miseczce.
  3. Rybę włóż do żaroodpornego naczynia i polej przygotowanym sosem. Przykryj naczynie folią i aż ryba będzie miękka i zacznie się rozpadać (około 25 minut).
  4. Rybę udekoruj świeżym estragonem i plasterkami limonki.

Smacznego!

Źródło:”Szybko i smacznie z małą ilością tłuszczu”, Wydawnictwo Olesiejuk