Golonki peklowane to danie wyjątkowe. Aromatyczne gotowane mięso, kruche i delikatne po wielodniowym leżakowaniu w zaprawie to propozycja dla największych smakoszy. Sprawdź nasz przepis!

Produkty

  • 4 golonki
  • 2g saletry
  • pół łyżeczki kolendry
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • pół selera
  • 1 por
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kolendrę, goździki, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie rozgnieć i wymieszaj z saletrą, cukrem oraz 2 łyżkami soli. Połowę tej mieszanki wetrzyj w umyte i oczyszczone golonki.
  2. Tak przygotowane golonki włóż do najmniejszego szklanego lub kamiennego naczynia, przykryj deską, obłóż jakimś ciężkim przedmiotem i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  3. Po 24 godzinach golonki zalej 750 ml wody zagotowanej wraz z resztą mieszanki i na 7-11 dni umieść w lodówce.
  4. Po tym czasie golonki opłucz golonki z zaprawy. Następnie zalej taką ilością wrzątku, żeby były przykryte, dodaj warzywa (umyte i oskrobane) pokrojone w niezbyt małe kawałki. Gotuj do 2,5 godziny.

Po ugotowaniu podawaj golonki z chrzanem oraz ziemniakami puree lub pieczywem.

Smacznego!