Często nazywane są „najzdrowszymi owocami świata”. Zajmują szczególne miejsce w historii i tradycji żywienia człowieka, w tym medycynie tybetańskiej, gdzie przypisuje się im długowieczność, urodę i odporność. Zachwycają się nią gwiazdy na całym świecie, a ich dużą fanką jest np. Madonna. Ze względu na zawartość witamin i minerałów, jagody goji zyskały popularność także w Polsce.
Jagody goji zawierają β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Owoce te są źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają błonnik, węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Są również źródłem witaminy A, C, E oraz B1, B2 i B6, a także takich minerałów, jak wapń, potas i cynk.
Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina E pomaga natomiast w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Teraz ta zdrowa przekąska dostępna jest w poręcznym opakowaniu 60g. w ofercie firmy Helio. Dzięki niewielkim rozmiarom, “czerwone diamenty” możemy mieć zawsze przy sobie w torebce lub kieszeni kurtki.
Orientacyjna cena za opakowanie: ok. 12 zł
Przepis na owsiankę z jagodami goji
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki płatków gryczanych
- jajko
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- suszone jagody goji Helio
- cynamon
Można dodać również inne bakalie np. słonecznik, pestki dyni czy migdały (według uznania).
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wodę oraz mleko i zagotuj.
- Do miseczki wsyp płatki owsiane i gryczane oraz dodaj jajko – wymieszaj.
- Do gorącego mleka z wodą wrzuć płatki z jajkiem i dodaj cynamon.
- Gotuj przez około 5 minut.
- Na koniec przełóż owsiankę do miseczki i posyp jagodami goji i bakaliami.
Smacznego!