Jajka w skorupkach to jedna z propozycji na Wielkanocny stół.

Produkty

  • 10 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 6 łyżek sklarowanego masła
  • 1 cebula
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, zdejmij skórkę, poszatkuj i opłucz na sicie.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach masła, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu 8 minut, aż wyparuje cały płyn. Zmiksuj.
  3. Jajka, jeżeli są dopiero co wyjęte z lodówki, to na 10-15 minut umieść w rondlu z letnią wodą. Następnie postawi rondel na niezbyt mocnym ogniu. Od momentu gdy woda w nim zakipi gotuj jajka do 7 minut (wszystko zależy od ich wielkości).
  4. Potem zalej jajka zimną wodą, a kiedy wystygną, przekrój jajka (w skorupkach) jednym zdecydowanym ruchem, ostrym nożem wzdłuż na pół.
  5. Łyżeczką wybierz ze skorupek żółtka wraz z białkami i drobno je posiekaj.
  6. Posiekane jajka wymieszaj z pieczarkami, śmietaną oraz opłukaną i bardzo drobno posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstanie farsz.
  7. Farsz nałóż do skorupek. Delikatnie dociśnij, wyrównaj, posyp bułką tartą. Bułkę tartą dociśnij nożem tak żeby przywarła do nadzienia.
  8. Na patelni rozgrzej resztą masła. Kiedy zacznie skwierczeć, połóż na nim jajka farszem w dół. Po 30 sekundach zmniejsz ogień żeby panierka się nie przypaliła. Kiedy panierka zrobi się rumiana jajka odwróć, na patelnię wlej trochę oleju i smaż 3-4 minuty.
  9. Po usmażeniu jajka oczyść z tłuszczu papierem i podawaj na gorąco.

Smacznego!