Brak Ci pomysłu na walentynkową kolację? Prezentujemy Ci przepis na lasagne. To przepyszne danie może stać się smacznym początkiem miłego wieczoru.

Produkty

  • 60 ml oliwy
  • 1 cebula pokrojona w plasterki
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu ”Worcestershie”
  • 1 laska cynamonu
  • sól, pieprz
  • 400 g ugotowanego makaronu penne
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera

Sos beszamelowy

  • 125 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 l mleka
  • 250 g żółtego sera
  • 4 żółtka

Przygotowanie

  1. Cebulę zeszklij na gorącym tłuszczu, dodaj mięso mielone, smaż około 10 minut, cały czas mieszaj.
  2. Dodaj pastę pomidorową, pomidory, oregano, cukier, sos Wercestershie i cynamon. Duś na małym ogniu 45 minut, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dolej wodę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Przygotuj sos beszamelowy: do roztopionego masła dodaj mąkę i gotuj kilka minut. Następnie powoli dolewaj mleka, stale mieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj, dodaj ser i żółtka oraz pieprz i sól do smaku.
  4. W dużej brytfannie z pokrywą zmieszaj z mięsem ugotowany makaron i dodaj 2 roztrzepane jajka. Zalej sosem i posyp serem. Piecz w piekarniku 30-45 minut, aż wierzch się zetnie i stanie się złotobrązowy.
  5. Podawaj porcje krojone w plastry, na ciepło lub zimno z sałatką grecką.