Brak Ci pomysłu na walentynkową kolację? Prezentujemy Ci przepis na lasagne. To przepyszne danie może stać się smacznym początkiem miłego wieczoru.
Produkty
- 60 ml oliwy
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 1 kg mielonej wołowiny
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki posiekanego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu ”Worcestershie”
- 1 laska cynamonu
- sól, pieprz
- 400 g ugotowanego makaronu penne
- 2 jajka
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
Sos beszamelowy
- 125 g masła
- 3 łyżki mąki
- 1 l mleka
- 250 g żółtego sera
- 4 żółtka
Przygotowanie
- Cebulę zeszklij na gorącym tłuszczu, dodaj mięso mielone, smaż około 10 minut, cały czas mieszaj.
- Dodaj pastę pomidorową, pomidory, oregano, cukier, sos Wercestershie i cynamon. Duś na małym ogniu 45 minut, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dolej wodę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Przygotuj sos beszamelowy: do roztopionego masła dodaj mąkę i gotuj kilka minut. Następnie powoli dolewaj mleka, stale mieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszaj, dodaj ser i żółtka oraz pieprz i sól do smaku.
- W dużej brytfannie z pokrywą zmieszaj z mięsem ugotowany makaron i dodaj 2 roztrzepane jajka. Zalej sosem i posyp serem. Piecz w piekarniku 30-45 minut, aż wierzch się zetnie i stanie się złotobrązowy.
- Podawaj porcje krojone w plastry, na ciepło lub zimno z sałatką grecką.