mięso

Kabanosy - szybka i smaczna przekąska dla każdego - co warto wiedzieć?

08 Lipiec, 2015
Pamiętam czasy, kiedy kabanosy pojawiały się na stole tylko przy okazji świąt czy ważnych rodzinnych uroczystości. Uchodziły za rarytas, na który nie można było pozwolić sobie na co dzień. W ostatnim czasie stały się jednak bardziej powszechne i dostępne dla każdego, a to wszystko dzięki swojej nowej cienkiej postaci, wysokiej zawartości mięsa i stosunkowo niskiej cenie.

Pamiętam czasy, kiedy kabanosy pojawiały się na stole tylko przy okazji świąt czy ważnych rodzinnych uroczystości. Uchodziły za rarytas, na który nie można było pozwolić sobie na co dzień. W ostatnim czasie stały się jednak bardziej powszechne i dostępne dla każdego, a to wszystko dzięki swojej nowej cienkiej postaci, wysokiej zawartości mięsa i stosunkowo niskiej cenie.

Kotlety z indyka z sosem musztardowym

14 Maj, 2014
Kotlety z indyka z sosem musztardowym (fot. depositphotos)

Obiad nie musi być tłusty i ciężki. Pyszne kotlety z indyka w sosie musztardowym to właśnie pomysł na obiad z małą ilością tłuszczu.

Wątróbki z żuławskich gęsi z malinami

27 Marzec, 2014
Wątróbka z malinami to smaczny pomysł na obiad dla tych, którzy mają dosyć nudy w kuchni.

Wątróbka z malinami to smaczny pomysł na obiad dla tych, którzy mają dosyć nudy w kuchni.

Zdrowa dieta dziecka – 10 zasad

08 Marzec, 2014
Zdrowa dieta dziecka – 10 zasad (fot. depositphotos)

Dziecko w wieku 3-4 lat jest już na tyle duże, że potrafi określić co lubi, a co mu nie smakuje. Jednak zdrowa dieta dziecka powinna się opierać przede wszystkim na tym, co dla dziecka jest wartościowe – zobacz, jakimi zasadami należy się kierować, przygotowując posiłki dla dziecka.

Wołowina

04 Marzec, 2014
Wołowina jest chudym czerwonym mięsem o dużej wartości odżywczej. Wołowina zawiera niewiele tłuszczu, jest bogata w białka, znaczące dla zdrowia witaminy i sole mineralne. (fot. depositphotos)

Wołowina jest chudym czerwonym mięsem o dużej wartości odżywczej. Wołowina zawiera niewiele tłuszczu, jest bogata w białka, znaczące dla zdrowia witaminy i sole mineralne.

Gulasz na „ostro”

17 Styczeń, 2014
Gulasz - to węgierskie danie narodowe. W skład gulaszu wchodzi mięso, cebula i papryka. (fot. depositphotos)

Gulasz - to węgierskie danie narodowe. W skład gulaszu wchodzi mięso, cebula i papryka. Tak czy siak jest to danie jedno-garnkowe i tak naprawdę możesz do niego dodać to co lubisz. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej w kuchni.

Zrazy chlubą kuchni staropolskiej

04 Październik, 2013
Zrazy przygotowuje się z dobrze skruszałego mięsa wołowego. Najbardziej wykwintne zrazy przyrządza się z polędwicy wołowej. Robiono też zrazy z baraniny i cielęciny, obecnie niektóre gospodynie robią je z szynki. (fot. depositphotos)

Pierwsze informacje o zrazach pochodzą z XV wieku. Podobno zrazy były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły. Choć minęło sporo czasu od panowania króla Jagiełły wspaniałość zrazów trwa nadal. Zrazy przygotowuje się z dobrze skruszałego mięsa wołowego. Najbardziej wykwintne zrazy przyrządza się z polędwicy wołowej. Robiono też zrazy z baraniny i cielęciny, obecnie niektóre gospodynie robią je z szynki. Jednak klasyczne zrazy to te robione z wołowiny. Jest kilka rodzajów zrazów tzw „bite” oraz zawijane z różnymi farszami.

Pomidory w roli głównej

05 Wrzesień, 2013
Pomidory koktajlowe, malinowe, gruntowe - kto ich nie lubi. Podajemy przepisy na ciekawe potrawy  z pomidorami w roli głównej (fot. depositphotos)

Pomidory koktajlowe, malinowe, gruntowe - kto ich nie lubi. Podajemy przepisy na ciekawe potrawy z pomidorami w roli głównej.

Gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym

22 Lipiec, 2013
Gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym (fot. depositphotos)

Gołąbki z mięsem to bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni danie. Smak gołąbków na pewno znasz od wczesnego dzieciństwa, a dzięki naszemu przepisowi na gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym przypomnisz sobie ten cudowny smak.

Nie masz czasu na dietę? Korzystaj z gotowych produktów

27 Czerwiec, 2013
Chcesz zgubić zbędne kilogramy przed nadchodzącym latem, a wciąż sięgasz po niezdrowe przekąski?

Chcesz zgubić zbędne kilogramy przed nadchodzącym latem, a wciąż sięgasz po niezdrowe przekąski? Aby być w dobrej formie i zyskać szczupłą sylwetkę, wystarczy trochę zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia. Nawet, jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie wieloskładnikowych dań, możesz wybierać spośród gotowych produktów te, które zawierają niewielką ilość tłuszczu i pozwolą szybko przygotować smaczny i zbilansowany posiłek. Łącząc je z sezonowymi warzywami i owocami możesz stworzyć niskokaloryczne menu.

Obiad od A do Z – kotlet schabowy w panierce, ziemniaki i mizeria

24 Maj, 2013
Klasyczny polski obiad – kotlet schabowy bez kości w panierce, podawany z ziemniakami (już niedługo młodymi) i mizerią z ogórków. Poznajcie nasz przepis na pyszny kotlet schabowy. (fot. depositphotos)

Klasyczny polski obiad – kotlet schabowy bez kości w panierce, podawany z ziemniakami (już niedługo młodymi) i mizerią z ogórków. Poznajcie nasz przepis na pyszny kotlet schabowy.

Triki i porady, dzięki którym zostaniesz mistrzem grillowania

18 Maj, 2013
Mawia się, że grillowanie to obok piłki nożnej jeden z naszych sportów narodowych. W sztuce smażenia mięs, jesteśmy jednak o niebo lepsi, niemal tak dobrzy jak sami mistrzowie z Ameryki. (fot. depositphotos)

Mawia się, że grillowanie to obok piłki nożnej jeden z naszych sportów narodowych. W sztuce smażenia mięs, jesteśmy jednak o niebo lepsi, niemal tak dobrzy jak sami mistrzowie z Ameryki. Aby jeszcze bardziej zgłębić tajemnice grillowania zapoznaj się z naszymi poradami i zostań mistrzem grilla!

Strony

Subscribe to mięso
  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Jesienne sposoby na spędzenie czasu z dzieckiem
Polska jesień potrafi mile zaskoczyć i być naprawdę piękna!...
środa, Październik 18, 2017 - 12:01
Przedwczesny wytrysk psuje Ci szyki? Sprawdź, jakie mogą być przyczyny
Zbyt wczesna ejakulacja dotyka najczęściej młodych mężczyzn...
środa, Październik 18, 2017 - 11:15
Nalewka - co kryje się pod tą nazwą?
Nalewki goszczą w naszej kulturze od setek lat. Już w średni...
środa, Październik 18, 2017 - 09:28
Ciąża maciczna a ciąża pozamaciczna
Ciąża to piękny czas dla kobiety. Zdarza się jednak, iż równ...
środa, Październik 18, 2017 - 08:53
(668)
(529)
(527)
(518)
(391)
(373)
(328)
(295)
(262)
(250)
(224)
(204)
(161)
(152)
(116)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama