Któż z nas nie lubi dobrych pierogów? A ilu z nas jest przekonanych, że pierogi to danie typowe dla kuchni staropolskiej? Okazuje się, że do Polski pomysł na pierogi dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.

Dzisiaj podajemy przepis na pierogi pani Marii.

Produkty:

  • 1 kg łopatki
  • 20 dag grzybów
  • 1 kg kapusty świeżej
  • 30 dag krupnioka
  • 30 dag marchewki
  • 5 jaj
  • 1 kg mąki
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 1/5 litra gorącej wody
  • 10 dag masła
  • 3 cebule
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, liść laurowy, maggi

Przygotowanie:

Ciasto: Wymieszaj 2 rodzaje mąki, dodaj 1 całe jajko i 1 żółtko. Masło włóż do gorącej wody. Wszystko wymieszaj, wyrób gładkie ciasto. Wałkuj cienko i wykrawaj krążki.

Farsz:

  1. Łopatkę ugotuj z grzybami, marchewką i przyprawami. Osobno ugotuj kapustę z maggi i solą. Pod koniec gotowania kapusty dodaj sok z cytryny.
  2. Zmiel ugotowane mięso, grzyby i marchewkę, a kapustę drobno posiekaj.
  3. Zmielone mięso, warzywa, krupniok, 3 całe jajka dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  4. Farsz nakładaj na krążki ciasta, sklej brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Zasmażka: Boczek przesmaż z cebulką i ze śmietaną. Polej ugotowane pierogi.

Smacznego!

Źródło: „Niebo w gębie” czyli przysmaki powiatu gdańskiego – część IV
Wydawnictwo współfinansowane ze środków Starostwa Powiatowego w Pruszczu Gdańskim