Przepis na biszkopt to jeden z tych przepisów, do których wraca się regularnie. Biszkopt to doskonałe ciasto o każdej porze roku – świetnie smakuje sam, z kremem, z owocami, galaretką, bitą śmietaną – w tym jako baza tortów. Nie jest więc zaskoczeniem, że dobry przepis na biszkopt jest w domowej książce kucharskiej bardzo pożądany i każda gospodyni powinna takowy posiadać. Prezentujemy przepis na biszkopt, który zawsze się udaje i zawsze jest puszysty i nie opada!

Przepis na biszkopt

Składniki

  • 5 świeżych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie

  1. Oddziel białka jajek od żółtek – białka wlej do dużej miski.
  2. Do białek dodaj troszkę soli i ubij całość na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  3. Żółtka jajek roztrzep widelcem, dodaj troszkę proszku do pieczenia i octu – zostaw, aż masa wyrośnie.
  4. Oba rodzaje mąki przesiej przez drobne sito, dodaj resztę proszku do pieczenia.
  5. Do ubitych białek dodaj masę z żółtek i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
  6. Nadal delikatnie mieszając, dodawaj przesianą mąkę.
  7. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w 180 stopniach.
  8. Po upieczeniu biszkopt wystudź w uchylonym piekarniku, by nie opadł.

Co jest ważne w cieście biszkoptowym?

Biszkopt jest ciastem prostym i niezwykle wdzięcznym – uda się za każdym razem, o ile wybierzesz właściwy przepis i będziesz pamiętała o kilku sprawach…

Piana z białek to podstawa udanego biszkoptu. Im świeższe jajka, tym sztywniejsza i trwalsza będzie piana. Do białek dodaj odrobinę soli, dzięki temu łatwiej będzie ubić pianę. Piana z białek jest gotowa, gdy będziesz mogła ją przeciąć nożem i się nie zleje spowrotem (możesz też obrócić miskę – dobrze ubita piana nie ma prawa się wylać).

Mąka ziemniaczana to sprawdzony sposób na pulchny, miękki biszkopt. Jeśli masz przepis na biszkopt, w którym pojawia się wyłącznie mąka pszenna, zamień część na mąkę ziemniaczaną – mąka ziemniaczana zawiera mniej glutenu i jest przez to „lżejsza”.

Liczy się czas. Napowietrzone ciasto na biszkopt powinno być upieczone jak najszybciej – odstawione na bok będzie powoli wypuszczało powietrze i opadnie. Podczas pieczenia powietrze wmieszane w ciasto będzie się rozszerzało, a białko jajka się w tej postaci zetnie i zatrzyma gąbczastą formę biszkoptu. To, czy biszkopt odpowiednio się wypiekł, sprawdzisz wbijając w ciasto patyczek – po wyjęciu powinien być całkiem suchy.

By biszkopt nie opadł powinnaś go wystudzić w uchylonym piekarniku. Każdy przepis na biszkopt podkreśla, że biszkopt wyjęty z piekarnika zbyt szybko będzie opadał i stanie się ciężki. Część przepisów wspomina o „terapii szokowej” – tuż po upieczeniu blachę z biszkoptem należy zrzucić z około 50cm na twardą powierzchnię i dopiero wstawić do piekarnika na studzenie. Sposób z pewnością działa!

Czy proszek do pieczenia jest niezbędny? Nie! Przepis wcale nie musi zawierać ani octu ani proszku do pieczenia – przesiana mąka, świeżutkie jajka i cukier również pozwolą wyczarować idealny biszkopt. Tyle, że musisz być pewna jakości składników i precyzji w odpowiednim przygotowaniu ciasta, by nie opadło!