Suflet ze szpinakiem to potrawa delikatna dla twojego podniebienia i radość dla twojej rodziny.

Produkty:

  • 6 jajek
  • 500 g szpinaku
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżka masła
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła do smarowania formy
  • 1 łyżka mąki do posypania formy

Przygotowanie:

  1. Ze szpinaku usuń twarde łodygi. Liście opłucz, zalej 2 litrami osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Następnie odcedź na sicie, mocno odciśnij i drobno posiekaj.
  2. Mąkę dokładniej wymieszaj z kilkoma łyżkami śmietany i wlej do reszty śmietany, zagotowanej z masłem w rondlu.
  3. Ogień zmniejsz do minimum i gotuj 6 minut, cały czas ubijając trzepaczką.
  4. Następnie zdejmij z ognia i po 6 minutach, ubijając trzepaczką dodawaj po jednym żółtku.
  5. Masę żółtkowo-śmietanową połącz ze szpinakiem i dopraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie przemieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
  6. Żaroodporną formę do sufletu posmaruj masłem i oprósz mąką, do wysokości 2/3 napełnij naczynie masą.
  7. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wstaw suflet. Piecz go 20 minut, aż suflet wyrośnie ponad brzeg formy, a wierzch się przyrumieni.
  8. Suflet ostrożnie wyjmij z pieca, żeby nie opadł. Podawaj gorący.

Smacznego!