wino

Jak przechowywać i podawać wino?

16 Maj, 2016

Gdy już opanujemy sztukę właściwego doboru wina, znajdziemy swoje ulubione rodzaje szczepów prawdopodobnie zechcemy zorganizować odpowiednie miejsce do przechowywania kilku lub
kilkunastu butek w zapasie.

Wino skrojone na miarę

27 Październik, 2015
Nie trzeba być sommelierem, żeby cieszyć się smakiem wina (fot. fotolia)

Zapewne wiele z nas przeżywa ten dylemat stojąc przed półką sklepową – po wyglądzie etykiety nie poznamy, czy zawartość butelki będzie nam smakować. Dysponujemy oczywiście podstawowymi informacjami – widzimy, czy wino jest słodkie czy wytrawne, czerwone czy białe, w jakim kraju i regionie powstało. Czy jednak będzie smaczne?

Wino - 5 nietypowych zastosowań

25 Sierpień, 2015
Wino - 5 nietypowych zastosowań (fot. fotolia)

Historia wina podobno sięga już czasów prehistorycznych, kiedy to człowiek nauczył się je wytwarzać. Co prawda pierwsze ślady pochodzą z regionu Kaukazu, a pierwsze zapisy z Mezopotamii, ale największą sławą wino cieszyło się w starożytnej Grecji. Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych, trunek ten posiada wiele innych zalet i możliwości zastosowania.

Winna Turystyka! Czyli o istocie enoturystyki

21 Lipiec, 2013
Każdy turysta oczekuje od wyjazdu czegoś innego. Jedni chcą po prostu wypocząć inni zwiedzać kultowe miejsca, jeszcze inni chcą przeżyć przygodę. My mamy propozycję wakacji nawet dla koneserów dobrego wina. Dla tych, którzy kochają wino i wszystko to, co jest z nim związane proponujemy wyjazdy enoturystyczne. (fot. depositphotos)

Każdy turysta oczekuje od wyjazdu czegoś innego. Jedni chcą po prostu wypocząć inni zwiedzać kultowe miejsca, jeszcze inni chcą przeżyć przygodę. My mamy propozycję wakacji nawet dla koneserów dobrego wina. Dla tych, którzy kochają wino i wszystko to, co jest z nim związane proponujemy wyjazdy enoturystyczne.

Dobierz wino do posiłku

15 Czerwiec, 2013
Białe, czerwone, półwytrawne, a może słodkie? Lubisz gotować i delektować się posiłkami w gronie znajomych, ale nie zawsze potrafisz dobrać wino do potrawy? Znajomość kilku podstawowych zasad pozwoli wybrać gatunek, który wzbogaci smak dania. O doborze wina do posiłku opowiada ekspert win marki Celebro.

Białe, czerwone, półwytrawne, a może słodkie? Lubisz gotować i delektować się posiłkami w gronie znajomych, ale nie zawsze potrafisz dobrać wino do potrawy? Znajomość kilku podstawowych zasad pozwoli wybrać gatunek, który wzbogaci smak dania. O doborze wina do posiłku opowiada ekspert win marki Celebro.

Jak właściwie dobrać wino do potrawy?

13 Kwiecień, 2013
Picie wina do obiadu czy kolacji nie jest polską tradycją - częściej spotkasz ten zwyczaj we Włoszech, Francji czy Hiszpanii. Jednak z pewnością co jakiś czas organizujesz spotkanie, na którym do obiadu czy kolacji podaje się wino. I tutaj pojawia się problem. Wcale nie tak łatwo jest wybrać odpowiednie wino do danej potrawy. (fot. depositphotos)

Picie wina do obiadu czy kolacji nie jest polską tradycją - częściej spotkasz ten zwyczaj we Włoszech, Francji czy Hiszpanii. Jednak z pewnością co jakiś czas organizujesz spotkanie, na którym do obiadu czy kolacji podaje się wino. I tutaj pojawia się problem. Wcale nie tak łatwo jest wybrać odpowiednie wino do danej potrawy.

Krewetki w winie

04 Kwiecień, 2013
Po świątecznym „obżarstwie” czas na coś innego – krewetki w winie. Danie znacznie lżejsze niż wielkanocne, ale równie wartościowe. Sprawdzony przepis na krewetki w winie podesłała nasza czytelniczka Ola dla której gotowanie to pasja.

Po świątecznym „obżarstwie” czas na coś innego – krewetki w winie. Danie znacznie lżejsze niż wielkanocne, ale równie wartościowe. Sprawdzony przepis na krewetki w winie podesłała nasza czytelniczka Ola, dla której gotowanie to pasja.

Ryba w natce pietruszki

22 Marzec, 2013
Nadejście wiosny możesz uczcić rybą w zieleni – proponuję rybę duszoną w winie, z posiekaną natką pietruszki i pomidorami. Lekkie rybne danie z pietruszką nieodmiennie przypomni Ci, że wiosna już przyszła. (fot. depositphotos)

Nadejście wiosny możesz uczcić rybą w zieleni – proponuję rybę duszoną w winie, z posiekaną natką pietruszki i pomidorami. Lekkie rybne danie z pietruszką nieodmiennie przypomni Ci, że wiosna już przyszła.

Chłodne wieczory we francuskim stylu – ser i wino

21 Listopad, 2012
Wino i ser to doskonała para (fot. MSM Mońki.jpg)

Wino z serem są razem podawane od wieków. Stanowią wyjątkową ucztę dla podniebienia, są świetnym zastrzykiem energii. Deska rarytasów
z butelką trunku to dziś synonim wspólnego spędzania czasu, to idealne połączenie na chłodny, jesienno-zimowy wieczór. Radzimy jak dopasować je w taki sposób, aby dostarczały najwięcej przyjemności.

Subscribe to wino
  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Świąteczne inspiracje od Top Secret
Wyjątkowe stylizacje na wigilijny wieczór i świąta oparte są...
czwartek, Grudzień 14, 2017 - 14:08
BAKALIOWE ŚWIĘTA - Wigilijny kompot z suszu i świąteczna strucla z makiem
Tradycyjny kompot z suszu i domowe ciasto makowe z bakaliami...
czwartek, Grudzień 14, 2017 - 13:25
Dom kobiecym okiem – praktyczne rozwiązania w eleganckiej otoczce.
Budowa domu kojarzy się głownie z męskim zajęciem. Kobiecie...
czwartek, Grudzień 14, 2017 - 11:15
Znakomity telefon na niedrogi prezent - Huawei P10 Lite
Świąteczne przygotowania warto zacząć jak najwcześniej, a je...
czwartek, Grudzień 14, 2017 - 10:03

  

Reklama