Do naszego domu wkroczyła kolacyjna nuda. Przedstawiam propozycje na zapiekanki, dzięki którym nasz żołądeczek będzie szczęśliwy. A kalorie… Kto by je tam liczył 🙂

Zapiekanka z jajkami i pomidorami

Składniki

  • 6 plastrów szynki
  • 6 jajek
  • 3 pomidory
  • 1 por
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 6 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, a następnie owinąć w plastry szynki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki. Por oczyścić, odciąć zielone liście, a białą część opłukać i pokroić w talarki.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W naczyniu układać na przemian: jajka owinięte szynką, pomidory i por zalać śmietaną wymieszaną z połową sera, solą i pieprzem. Wierzch posypać resztą sera oraz wiórkami masła. Potrawę zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.

Można podawać z pieczywem.

Zapiekanka makaronowa

Składniki

  • 50 dag makaronu ( kokardki, muszelki)
  • 25 dag białego sera
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • oregano, sól, pieprz
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 marynowane czerwone papryki

Przygotowanie

Makaron ugotować na pół twardo. Cebulę obrać i posiekać. Ser biały rozdrobnić, wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi otworami.

Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną. Ugotowany makaron wymieszać z białym serem, doprawić oregano i przełożyć do przygotowanego naczynia. Posypać żółtym serem.

Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, tak aby ser się stopił i lekko zrumienił. Po wyjęciu przybrać paskami papryki.