Madzia – moja koleżanka z pracy, lubi kombinować w kuchni. Podsuwa mi sprawdzone przepisy na różne dania:). Tym razem jest to pyszna zapiekanka z mięsem i z ziemniakami. Warto spróbować!

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 pomidory
  • 2 większe cebule
  • 30dkg sera żółtego
  • śmietana 18%
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie

Przygotowanie

Obieramy ziemniaki, kroimy je w plasterki. Wrzucamy do garnka, dodajemy soli i podgotowujemy. W międzyczasie podsmażamy na patelni cebulkę i pieczarki pokrojone w większą kostkę(doprawiamy odrobiną soli i pieprzu).

Odcedzamy ziemniaki i połowę z nich układamy na spód naczynia żaroodpornego (spód smarujemy masłem).

Na ziemniaki kładziemy podsmażone pieczarki. Na tej samej patelni (na której podsmażaliśmy cebulkę z pieczarkami) smażymy mięso dodając przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego jako trzecią warstwę.

Czwarta warstwa to obrane pomidory pokrojone w kostkę.

Piąta warstwa to pozostałe ziemniaki.

Całość wkładamy do piekarnika na ok.20min.

Po tym czasie zalewamy naszą zapiekankę sosem i pieczemy jeszcze ok.15min.

Przygotowanie sosu

Do miseczki wbijamy jedno jajko, dodajemy śmietanę, tarty ser, pieprz, sól. Całość mieszamy.

Smacznego!