Trwają wykopki i wiele z nas już teraz myśli o zakupie ziemniaków na zimę. Ziemniaki można przygotowywać na wiele sposobów. Aby potrawy z ziemniaków nie były nudne podajmy kilka pomysłów na ich przygotowanie.

Ziemniaki zapiekane w folii

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 4 łyżki masła,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki należy dokładnie umyć, wytrzeć do sucha.
  2. Każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez godzinę.
  4. Po godzinie wyjąć ziemniaki, rozerwać górę folii i lekko ją rozłożyć (nie zdejmować).
  5. Odsłoniętą część ziemniaka naciąć na krzyż, delikatnie odchylić w przeciętych miejscach, posolić i nałożyć masło.

Ziemniaki pieczone na blasze

Składniki

  • 900 g ziemniaków,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżeczki siekanego rozmarynu,
  • sól.

Przygotowanie

  1. Umyte ziemniaki, obrać, pokroić w talarki.
  2. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby je pokrywał, gotować około 8 minut, odcedzić.
  3. Na blasze rozlać 2 łyżki oliwy równomiernie, ułożyć ziemniaki i polać resztą oliwy. Posypać solą i rozmarynem.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25minut.

Ziemniaki z ziołami

Składniki

  • 700 g ziemniaków,
  • 180 ml słodkiej śmietany,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 6 gałązek świeżego majeranku,
  • 6 gałązek świeżego tymianku,
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie

  1. Zioła (natkę pietruszki, tymianek i majeranek, opłukać) drobno posiekać (tylko listki) i wymieszać ze śmietaną oraz płaską łyżką soli.
  2. Opłukane i obrane ziemniaki pokroić w cienkie talarki.
  3. Ułożyć je w kilku warstwach (każdą warstwę polewać śmietaną) w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
  4. Naczynie przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 50 minut. 10 minut przed końcem zdjąć pokrywę.

Zapiekane ziemniaki z cukinią i pomidorami

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cukinie,
  • 5 pomidorów,
  • 300 ml słodkiej śmietany,
  • natka pietruszki – pół pęczka,
  • 6 gałązek świeżego majeranku,
  • sól,
  • 1,5 łyżki masła do smarowania naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie

  1. Opłukać natkę pietruszki i majeranek posiekać (tylko listki) i wymieszać ze śmietaną oraz płaską łyżką soli.
  2. Opłakane i obrane ziemniaki pokroić w cienkie talarki.
  3. Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry, takie same jak ziemniaki.
  4. Opłukane pomidory zalać na chwilę wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry, wcześniej usunąć miejsce przy szypułce.
  5. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na przemian ułożyć nachodzące na siebie rzędy ziemniaków, cukinii i pomidorów. Każdą warstwę polewać śmietaną.
  6. Przykryte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50 minut, 10 minut przed końcem zdjąć przykrycie z naczynia.