zupa

Łatwe, smaczne i zdrowe - zupy kremowe

10 Październik, 2016

Pomysłów na łatwe, smaczne i zdrowe zupy kremowe jest co niemiara. Na pewno zadajesz sobie pytanie - jak takie przetwarzanie warzyw ma ochronić ich walory zdrowotne i jak ich przegotowywanie ma sprawić, że będzie to proces krótkotrwały? Rozwiejemy twoje wątpliwości w tym zakresie! A do smaku licznych propozycji zup kremowych przekonasz się natychmiast!

Gazpacho – zupa na zimno w upalne dni

25 Czerwiec, 2015
Gazpacho – zupa na zimno w upalne dni (fot. mat. prasowe)

W okresie wakacyjnym, gdy temperatura sięga blisko 30 stopni Celsjusza, warto spożywać lekki posiłki, które nie wymagają długiego przygotowania. Hiszpańska zupa podawana na zimno Gazpacho sprawdzi się idealnie w słonecznie dni!

Zupy bez gotowania, czyli przepisy na chłodniki

28 Kwiecień, 2015
Zupy bez gotowania, czyli przepisy na chłodniki (fot. depositphotos)

Ugotowanie wyśmienitej zupy zajmuje co najmniej godzinę. Nie zawsze mamy na to czas – czy też chęci, dlatego rezygnujemy z zup wymagających dużo wysiłku, decydując się na równie smaczny, ale szybki w przygotowaniu posiłek. Jednak tak samo prędko możemy przyrządzić smaczny chłodnik, który nie wymaga gotowania.

Być lub nie być – czyli wszystko o dodatkach do żywności

20 luty, 2015
Substancje oznaczone symbolem E coraz częściej budzą nasze wątpliwości. Wiele osób zanim wrzuci produkt do koszyka, uważnie sprawdza skład. Szczególnie czujni są rodzice, alergicy, ale także osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Warto przejąć od nich ten zwyczaj i wiedzieć na co zwrócić uwagę i jak kupować świadomie. (fot. depositphotos)

Substancje oznaczone symbolem E coraz częściej budzą nasze wątpliwości. Wiele osób zanim wrzuci produkt do koszyka, uważnie sprawdza skład. Szczególnie czujni są rodzice, alergicy, ale także osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Warto przejąć od nich ten zwyczaj i wiedzieć na co zwrócić uwagę i jak kupować świadomie.

Zupa gulaszowa z ziemniakami

13 Listopad, 2014
Zupa gulaszowa na wołowinie to szybka i zdrowa propozycja na obiad. (fot. depositphotos)

Zupa gulaszowa na wołowinie to szybka i zdrowa propozycja na obiad.

Jarzynka w głębokim talerzu

23 Maj, 2014
Wiosna to czas nowych możliwości. Zmienia się wówczas nie tylko pogoda, ale też nasze nastawienie do życia. Jesteśmy bardziej otwarci na zmiany, więc często wykorzystujemy tę motywację do zmian w naszej codziennej diecie. Tym samym w naszym menu królują owoce i warzywa. Jak je wykorzystać?

Wiosna to czas nowych możliwości. Zmienia się wówczas nie tylko pogoda, ale też nasze nastawienie do życia. Jesteśmy bardziej otwarci na zmiany, więc często wykorzystujemy tę motywację do zmian w naszej codziennej diecie. Tym samym w naszym menu królują owoce i warzywa. Jak je wykorzystać?

Zupa z groszku ze świeżą miętą

07 Maj, 2014
Zupa  z groszku ze świeżą miętą (fot. depositphotos)

Jedyna w swoim rodzaju zupa z mrożonego groszku ze świeżą miętą to „delicja” dla podniebienia. Przygotowuje się ją szybko, jest niskokaloryczna i bardzo delikatna.

Zupa nie tylko na Wielkanoc

24 Kwiecień, 2014
Zupa nie tylko na Wielkanoc

Jako że wiosna zawitała już do naszych domów, mamy teraz więcej możliwości do szaleństw w kuchni. Za kilka chwil Wielkanoc, a z nią wiąże się nieodzownie kilka specyficznych dań i wypieków. Popularne są mazurki, wszelkiego rodzaju pasty jajeczne, ale też zupy takie jak barszcz biały, czy w końcu tradycyjny żurek(choć niektórzy twierdzą, że to ta sama zupa). Dziś skupimy się jednak na żurku.

Zupa jarzynowa - przepis

22 Styczeń, 2014
Na dworze mróz, więc po powrocie ze spaceru gorąca, jarzynowa zupa zapewne Cię rozgrzeje. Poniżej prosty przepis. (fot. depositphotos)

Na dworze mróz, więc po powrocie ze spaceru gorąca, jarzynowa zupa zapewne Cię rozgrzeje. Poniżej prosty przepis.

Gulasz na „ostro”

17 Styczeń, 2014
Gulasz - to węgierskie danie narodowe. W skład gulaszu wchodzi mięso, cebula i papryka. (fot. depositphotos)

Gulasz - to węgierskie danie narodowe. W skład gulaszu wchodzi mięso, cebula i papryka. Tak czy siak jest to danie jedno-garnkowe i tak naprawdę możesz do niego dodać to co lubisz. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej w kuchni.

Zupa rybna na 2 sposoby – z grzybkami oraz czysta zupa rybna

21 Grudzień, 2013
Zupa rybna na 2 sposoby – z grzybkami oraz czysta zupa rybna. (fot. depositphotos)

Zupa rybna wyśmienita, smaczna i zdrowa. Zupa rybna jest idealna na Wigilię. Podajemy 2 przepisy na zupę rybną.

Dynia na topie

31 Sierpień, 2013
ynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę. (fot. depositphotos)

Mamy wiele odmian dyni, ale najbardziej jest ceniona melonowa żółta, ponieważ zawiera dużo karotenu, prowitaminy witaminy A. Zawiera sporo składników mineralnych. Nasiona dyni zawierają sporo tłuszczu, a miąższ jest bardzo smaczny. Dynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę.

Strony

Subscribe to zupa
  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Jesienne sposoby na spędzenie czasu z dzieckiem
Polska jesień potrafi mile zaskoczyć i być naprawdę piękna!...
środa, Październik 18, 2017 - 12:01
Przedwczesny wytrysk psuje Ci szyki? Sprawdź, jakie mogą być przyczyny
Zbyt wczesna ejakulacja dotyka najczęściej młodych mężczyzn...
środa, Październik 18, 2017 - 11:15
Nalewka - co kryje się pod tą nazwą?
Nalewki goszczą w naszej kulturze od setek lat. Już w średni...
środa, Październik 18, 2017 - 09:28
Ciąża maciczna a ciąża pozamaciczna
Ciąża to piękny czas dla kobiety. Zdarza się jednak, iż równ...
środa, Październik 18, 2017 - 08:53
(668)
(529)
(527)
(518)
(391)
(373)
(328)
(295)
(262)
(250)
(224)
(204)
(161)
(152)
(116)
(108)
(98)
(92)
(90)
(86)
(83)
(74)
(74)
(71)
(69)
(69)
(69)
(63)
(60)

  

Reklama