Należy mieć na uwadze, że suszenie jest jedną z najlepszych metod służących konserwowaniu żywności.

To dzięki suszarce możemy zakonserwować wiele produktów takich jak: warzywa, owoce, grzyby, zioła, czy nawet mięso. Zatem, co należy wiedzieć przed zakupem suszarki?

Jak działa suszarka do owoców?

Działanie suszarki do owoców głównie opiera się na redukcji wody z surowców, za pomocą jej wyparowania. Jest to jeden z najstarszych procesów konserwowania produktów spożywczych. To właśnie dzięki procesowi suszenia zyskujemy pełną kontrolę nad produktem, jak i nad całym procesem. Uzyskujemy żywność ekologiczną, bez konserwantów i sztucznych barwników, a wszystko, co najcenniejsze w produktach zostaje zachowane. Dodatkowym atutem suszenia jest fakt, że suszonych owocach znajduje się dużo więcej witamin, niż w ich świeżych odpowiednikach. Produkty zawierają witaminy z grupy B, witaminę K, cenne minerały oraz błonnik, który jest bardzo ważny dla przeprowadzenia procesów trawiennych. Dodatkowym atutem samodzielnego suszenia są oszczędności wynikające z braku kupowania konserwowanych produktów sklepowych.

Jak przebiega proces suszenia?

Suszarka do owoców to nieduże urządzenie, zbudowane z kilku sit i pokrywy z dmuchawą. To dzięki ciepłemu powietrzu, które zostaje dopompowywane przez wentylator możemy cieszyć się suszonymi owocami i warzywami. Powietrze unosi się od dna ku górze, w kierunku umieszczonych wywietrzników, tym samym przechodząc poprzez kolejne pietra w maszynie. Suszarki do owoców mogą się świetnie sprawdzić w domach, gdzie często przyrządza się zdrowe, ekologiczne przekąski. Wystarczy jedynie pokroić dany produkt, odpowiednio ułożyć na sitkach i włączyć suszarkę.

Kilka zasad prawidłowego suszenia

Po wstępnej obróbce produktów, ich umyciu i obraniu należy umieścić je w suszarce. Pamiętaj, aby je cienko pokroić i dbaj, aby były mniej więcej tej samej grubości. Inaczej sytuacja wygląda, gdy chcemy wysuszyć grzyby, nie należy ich moczyć, a jedynie wytrzeć ściereczką bądź ręcznikiem papierowym. Dodatkowo w suszarce obok grzybów, warzyw i owoców, możemy suszyć jeszcze pestki, orzechy, a nawet zioła. Urządzenie jest świetnym gwarantem zdrowych przekąsek i słodyczy, możemy w nim ususzyć nawet wędlinę.

Zanim kupisz suszarkę – pamiętaj!

Zanim kupisz suszarkę do owoców i warzyw sprawdź jej parametry. Zwróć uwagę na wentylator, gdyż to on jest gwarantem równomiernego suszenia, to od niego zależy równomierny obieg powietrza. Pojemność suszarki również nie jest bez znaczenia, a także jej wielkość i głębokość.

Artykuł został opracowany na podstawie informacji merytorycznych znalezionych na stronie internetowej: mocsokow.pl