Karczochy są od dawna dostępne na naszym rynku, jednak poza sporadycznymi przypadkami rzadko się pojawiają na talerzach. Po części wynika to z małej wiedzy na ich temat – wciąż zdarza się nam mylić karczochy i kapary. Jak przyrządzać karczochy i czym tak właściwie są?
Karczochy pochodzą z baseny Morza Śródziemnego, skąd rozpowszechniły się na całą Europę i Amerykę Północną. Karczochy to warzywa, należące do rodziny astrowatych.
Częściami jadalnymi karczocha są kwiatostany, zwane „główkami”. We wnętrzu główek karczocha znajdują się „serca”, najdelikatniejsze i najbardziej aromatyczne partie kwiatostanów.
Jak przygotować karczochy?
Później można już w pełni korzystać z dobrodziejstw karczocha. Włosi, eksperci od karczochów, przechowują karczochy w zalewie octowej z dodatkiem oliwy z oliwek. W takiej octowo-oliwnej marynacie karczochy miękną, i uwalniają swój wyjątkowy aromat.
Karczochy można jeść świeże w formie sałatki, dodawać karczochy marynowane do sałatek, a także gotować i piec główki karczochów – świetnie pasują do mięs, można ugotować bardzo zdrową zupę z karczochów. Karczochy doskonale komponują się z innymi składnikami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej, można je śmiało podawać jako składnik pizzy, w postaci pasty z makaronem.
Dlaczego warto jeść karczochy
Karczochy wspomagają odchudzanie, pobudzając trawienie. Sałatki z liśćmi karczocha to cenne źródło cynaryny, obniżającej poziom cholesterolu i działającej oczyszczająco.
Karczochy są niskokaloryczne, a przy tym zawierają dużo witamin i minerałów (w tym witamina B, prowitamina A, witamina E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez), dzięki czemu doskonale pasują w diecie ograniczającej białka pochodzenia zwierzęcego.
Chronią wątrobę i działają moczopędnie – oczyszczają wątrobę i jelita, przeciwdziałają wzdęciom, usuwają złogi żółciowe.
Karczochy są także uznanym, silnym afrodyzjakiem – dlatego warto je wprowadzić do stałego menu.
Przepis na karczochy duszone w oliwie
Składniki
- 6 świeżych karczochów
- Oliwa z oliwek
- Czosnek
- Liście laurowe
- Suszone zioła: tymianek i rozmaryn
- Sól i pieprz
- Parmezan
Przygotowanie
- Karczochy umyj i obierz.
- W garnku rozgrzej 1,5 szklanki oliwy..
- Do rozgrzanej oliwy dodaj sól, 3 ząbki czosnku, liście laurowe, tymianek i rozmaryn.
- Do garnka dodaj przygotowane karczochy i duś całość przez 30 minut.
- Gdy duszone karczochy będą miękkie, wyjmij je z garnka i odsącz nadmiar oliwy.
- Karczochy duszone w oliwie podawaj posypane świeżo startym parmezanem.